Kubernetes. Tworzenie niezawodnych systemów rozproszonych

Systemy rozproszone miały być odpowiedzią na zwiększone wymagania wobec systemów informatycznych. Chodziło o takie cechy jak łatwe współużytkowanie zasobów, odporność na awarie, prostota rozbudowy czy skalowalność. Z czasem okazało się, że możliwości systemów rozproszonych mogą być jeszcze bardziej atrakcyjne. Równocześnie jednak architekci, programiści i w końcu również administratorzy systemów doświadczali na własnej skórze, że projektowanie, budowa i utrzymywanie systemu rozproszonego niesie ze sobą wyzwania, o jakich nie mieli pojęcia twórcy systemów wcześniejszych generacji. Wyjściem z tej trudnej sytuacji mogą być rozwijane w ostatnich latach kontenery i interfejsy API orkiestracji kontenerów, takie jak Kubernetes.

Ta książka jest znakomitym wprowadzeniem do Kubernetesa - udostępnionego na licencji open source orkiestratora klastrów (ang. orchestrator). Kontenery i orkiestratory są bardzo młodą technologią, jednak już teraz umożliwiają programistom budowanie i wdrażanie aplikacji z nieosiągalną dotychczas szybkością i niezawodnością. Dzięki tej książce dowiesz się, jaką rolę odgrywa Kubernetes w cyklu życia aplikacji rozproszonej. Nauczysz się wykorzystywać narzędzia i interfejsy API do automatyzacji skalowalnych systemów rozproszonych, niezależnie od tego, czy są to usługi internetowe, aplikacje do uczenia maszynowego, czy klastry komputerów Raspberry Pi. Przekonasz się, że Kubernetes i technologia kontenerowa mogą pomóc w osiągnięciu nowych poziomów prędkości, zwinności, niezawodności i wydajności.

W książce między innymi:

zakres działania Kubernetesa
tworzenie aplikacji kontenerowych za pomocą Dockera
kontenery w Kubernetesie i ich środowisko wykonawcze
uruchamianie aplikacji w środowisku produkcyjnym
przykłady wdrażania rzeczywistych aplikacji w Kubernetesie

Informacje dodatkowe o Kubernetes. Tworzenie niezawodnych systemów rozproszonych:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2019-06-18
Kategoria: Informatyczne
Tytuł oryginału: Kubernetes: Up and Running: Dive into the Future of Infrastructure
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Lech Lachowski

Tagi: kubernetes cloud docker

Kup książkę Kubernetes. Tworzenie niezawodnych systemów rozproszonych

Kubernetes. Tworzenie niezawodnych systemów rozproszonych - opinie o książce

Avatar użytkownika - Nektrus
Nektrus
Przeczytane:2019-09-23, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

Bardzo dobra książką dla początkujący porusza wszystkie tematy związane z kubernetesem. Jedyne do czego mogę się przyczepić to tłumaczenie jest trochę zby naukowe i na siłe robione.