Gender jest dziś w samym centrum konfliktu politycznego, którego stawką jest przyszłość demokracji. Rosnące wpływy środowisk ultrakonserwatywnych wyprowadziły kobiety i osoby LGBTQ+ na ulice. Agnieszka Graff i Elżbieta Korolczuk, analizują wzrost znaczenia ruchów antygenderowych oraz ich powiązania z populistyczną prawicą. Przyglądając się masowym mobilizacjom feministycznym w Polsce i na świecie, autorki dowodzą, że skuteczną odpowiedzią ruchów progresywnych na wojnę z gender jest populizm feministyczny - intersekcjonalny, oddolny, wchodzący w sojusze z innymi grupami marginalizowanymi.
Obowiązkowa lektura dla wszystkich osób, które chcą zrozumieć, jak skutecznie stawić opór prawicowej hegemonii.
Wydawnictwo: Krytyka polityczna
Data wydania: 2022-01-17
Kategoria: Socjologia, filozofia
Tytuł oryginału: Anti-Gender Politics in the Populist Moment
Przeczytane:2022-08-16, Ocena: 4, Przeczytałam, 2022,
Bardzo wartościowa książka, ale jej czytanie nie jest łatwe - jest mocno akademicka i naukowa. Co oczywiście jest plusem dla jej rzetelności, ale też minusem, bo pewnie nie będzie po nią sięgać większa grupa osób. A szkoda.
Wnioski z niej wynikające też nie są odkrywcze. Ktoś, kto chociaż trochę interesuje się tematem nie znajdzie odkrywczych tez i zaskakujących odpowiedzi na tytułowe pytanie.
Oczywiście gender boją się konserwatyści, populiści, dyktatorzy, autokraci, Watykan wraz z całym kościołem i wszyscy, którzy uważają, że stracą na otwartości światopoglądowej, np. niewykształceni młodzi mężczyźni. Wyjątkowo paskudną kategorią są niektóre kobiety - "służebnice patriarchatu".
Nie zgadzam się też z pewnym symetryzmem niektórych tez, albo tak ostrą krytyką neoliberalizmu.