Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2017-02-15
Język oryginału: Polski
To moja pierwsza książka tej autorki. Książka obyczajowa ukazująca losy kilku pokoleń Dryckich, zahaczająca o okres wojenny i powojenny do czasów współczesnych. Nie zachwyciła mnie ta pozycja, akcja toczy się powoli, tajemnicy z przeszłości domyśliłam się w połowie. Ale nie lubię zostawiać nie doczytanych książek więc ją skończyłam. I tylko dlatego, że kilka wątków nie zostało wyjaśnionych to jak kolejna część wpadnie w moje ręce to pewnie ją przeczytam ale specjalnych poszukiwań nie będzie.
Powieść o miłości i przyjaźni. Powieść wielowątkowa, dotycząca kilku pokoleń, pokazująca ludzi, których losy połączyły się w mniej lub bardziej oczywisty sposób. Ludzi budzących sympatię. Jest dwór, są konie. To wszystko powoduje, że klimat powieści urzeka. Dodatkowy plus za tytuł i okładkę.
Ciekawa pozycja szczególnie w związku z wydarzeniami z przeszłości, element współczesny mnie szczerze mówiąc "nie porwał".
Książkę czytało się przyjemnie i mogę spokojnie polecić jak pozycję na ponury wieczor.
Przeczytane:2019-07-04, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2019, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2019 roku,
Losy Dryckich przeplatają się od 1904 poprzez czas wojny aż do współczesności. Rodzina wiele przeszła, a pojawienie się w Miętach Anny to zatoczenie koła. Znowu we dworze słychac głosy ludzi, a w stajni rżenie koni. Świat jest jednak mały i w odległym Jersey można odnaleźć fragment własnej historii, która wiele wyjaśnia, ale też wprowadza chaos.
"Przeszłości nie da się zmienić, ale mamy wpływ na to, co wydarzy się jutro ..." - jak do tego odniosą się nasi bohaterowie - przeczytajcie