Marzeniem Simonetty Agnello Hornby było zachowanie w pamięci przepisów babci Marii, skrzętnie notowanych w wyblakłym zeszyciku. Jednak im dłużej się nad tym zastanawiała, tym lepiej rozumiała, że musi też opisać ją samą, atmosferę tamtych dni, wspomnienia, które błyskawicznie przywołują smaki potraw z babcinej kuchni. I tak jej książka stała się pocztówką ze świata, którego już nie ma, kroniką zapomnianych sycylijskich wakacji. Wspomnieniem dziecka, które zauważa drobne sekreciki służących i potajemne wycieczki baronówien, opisuje ciężką pracę chłopów i własne niezwykłe zabawy, wydobywa z pamięci żywe obrazy krewnych, przyjaciół rodziny i służby, barwnym językiem odmalowuje ich charaktery i przygody, a nade wszystko niezwykłe smaki i zapachy dawno minionych dni...
Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2014-05-14
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN:
Liczba stron: 240
Tytuł oryginału: Un filo d'olio
Język oryginału: włoski
Tłumaczenie: Mateusz Salwa
Ta wciągająca powieść obyczajowo-detektywistyczna ukazała się we Włoszech w 2002 roku i stała się bestsellerem. Agnello Hornby, Sycylijka żyjąca w Wielkiej...
Oto obraz pewnej sycylijskiej rodziny z pozoru prawdziwego wzoru cnót i przyzwoitości. Pod powierzchnią zaś tygiel, w którym kotłują się resentymenty,...
Chcę przeczytać, Mam,