Kroniki Diuny (#5). Heretycy Diuny

Inne wydania:

ARCYDZIEŁO LITERATURY SF.

Blisko półtora tysiąca lat po śmierci Boga Imperatora we wszechświecie dużo się zmieniło, jednak Tleilaxanie, Ixanie i Bene Gesserit pozostali na scenie, a nieżyjący Leto II wciąż kładzie się cieniem na ich przeszłości.

Walcząc o supremację, a zarazem usiłując ocalić zgromadzenie przed napływającymi z Rozproszenia dostojnymi matronami, Bene Gesserit układają diaboliczny plan. W jego centrum tkwią kolejny ghola Duncana Idaho i żyjąca na Rakis dziewczyna, która... rozkazuje czerwiom.

Oszałamiające połączenie przygody oraz mistycyzmu, ekologii i polityki.

Dom Wydawniczy REBIS oddaje czytelnikom nowe, poprawione wydanie cyklu ,,Kroniki Diuny", który tworzą: Diuna, Mesjasz Diuny, Dzieci Diuny, Bóg Imperator Diuny, Heretycy Diuny i Kapitularz Diuną.

Najnowszą ekranizację Diuny wyreżyserował Denis Villeneuve (Blade Runner 2049, Sicario). Autorami scenariusza są Eric Roth (Forrest Gump), Jon Spaihts (Doktor Strange) i Denis Villeneuve, a muzyki - Hans Zimmer (Gladiator, Incepcja, Dunkierka). W obsadzie znalazły się takie gwiazdy światowego kina, jak Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgard, Jason Momoa, Charlotte Rampling, Javier Bardem, Josh Brolin, Zendaya i Oscar Isaac.

Informacje dodatkowe o Kroniki Diuny (#5). Heretycy Diuny:

Kup książkę Kroniki Diuny (#5). Heretycy Diuny

Kroniki Diuny (#5). Heretycy Diuny - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2009-12-26,
Wspaniała książka jednego z Mistrzów SF.Cała saga DIUNY jest rewelacyjna.Wojna,miłość,honor i religijny fanatyzm znany z dzisiejszych czasów, na pustynnej planecie w bardzo odległej przyszłości.Dla Koneserów.Trudna ale jakże pouczająca. Najsłynniejszy cytat, słowa Herberta: "...strach zabija duszę...", mówi sam za siebie.Gorąco polecam.
Avatar użytkownika - Vejne
Vejne
Przeczytane:2022-01-02, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2022,

W tym tomie przed pierwszy szereg wychodzą wiedźmy Bene Gesserit oraz Rozproszone - grupa kobiet osiągających swoje cele poprzez seksualną dominację.
Choć cień Imperatora wciąż snuje się na mieszkańcami Rakis, w tej części filozoficznych rozmyślań jest znacznie mniej, co sprawiało, że powieść czytało mi się lżej. Była to potrzebna chwila oddechu.
Na plus oceniam wątki polityczne, spiski (tych nigdy mało) i postacie, które wybijały się różnorodnością charakterów. Na minus - kulejącą już od paru tomów logikę. I tutaj nie jest dobrze pod tym względem, a wiele rzeczy nie trzyma się kupy.
Z zaciekawieniem sięgnę po ostatni tom z serii Franka Herberta.

Herbert opisuje świat pełen intryg i tajemnic, w którym wiara i polityka są ze sobą nierozerwalnie połączone. O naszym losie decydują wzajemne powiązania między siłami działającymi w świecie. Czy mamy na nie jakikolwiek wpływ?

Avatar użytkownika - Roksana
Przeczytane:2023-05-27, Ocena: 3, Przeczytałem,
Diuna. Powieść graficzna. Księga 2. Muad'Dib
Frank Herbert0
Okładka ksiązki - Diuna. Powieść graficzna. Księga 2. Muad

STRACH TO MAŁA ŚMIERĆ, A WIELKIE UNICESTWIENIE. STAWIĘ MU CZOŁO. NIECHAJ PRZEJDZIE PO MNIE I PRZEZE MNIE, A KIEDY PRZEJDZIE, OBRÓCĘ OKO MEJ JAŹNI NA...

Bóg Imperator Diuny
Frank Herbert0
Okładka ksiązki - Bóg Imperator Diuny

IV tom cyklu Kroniki Diuny. Doskonały towar... Wręcz uderzający do głowy. - ,,Los Angeles Times" Pokonawszy Alię i podporządkowawszy sobie ród Corrinów...

Kyle
T.M. Piro