Król mieczy

Miasto na skraju chaosu. Okrutne rytuały voodoo. Witajcie w Miami! Jest rok 1980. Miami nie jest sielskim obrazkiem z widokówki - to miasto pełne przemocy, uzależnione od narkotyków i rozdzierane rasizmem. Max Mingus i Joe Liston, dwaj detektywi Oddziału Specjalnego Policji w Miami prowadzą rutynowe śledztwo w sprawie ciała odnalezionego w ogrodzie zoologicznym Primate Park. Gdy znajdują w żołądku mężczyzny na wpół strawioną kartę tarota przedstawiająca króla mieczy, a wkrótce potem odkrywają, że cała rodzina ofiary została brutalnie zamordowana, śledczy zdają sobie sprawę z potęgi wroga, z którym przyjdzie im się zmierzyć. Ślady prowadzą do Solomona Boukmana - najbardziej bezwzględnego przestępcy w Miami, człowieka, którego niewielu widziało, a o którym krążą przerażające legendy. Stając przeciwko czarnej magii voodoo i korupcji w szeregach policji, Max i Joe muszą działać na własną rękę. Jednak im bardziej zbliżają się do Solomona Boukmana, tym mocniej odczuwają jego wpływ. A gdy już Boukman przejmie nad tobą władzę, nigdy cię nie puści... Nick Stone (ur. w 1966 roku w Cambridge) - angielski pisarz gatunku kryminał, horror i groza. Zadebiutował w 2006 roku powieścią Pan Klarnet (Zysk i S-ka, 2009). Następnie w 2007 opublikował Króla mieczy, którego polska premiera ma miejsce w czerwcu 2011. W połowie br. ukaże się jego trzecia książka Voodoo Eyes. Stone interesuje się boksem, mieszka w Londynie.

Informacje dodatkowe o Król mieczy:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2011-06-30

Kup książkę Król mieczy

Król mieczy - opinie o książce

Avatar użytkownika - SteveS
SteveS
Przeczytane:2015-06-15, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2015, Mam, Ulubione,

Dwóch detektywów, kolorowy zespół, jak na nich mówią z powodu kolorów skóry, prowadzi śledztwo w sprawie tajemniczych przypadków śmierci. Pierwsze zwłoki, znalezione w ogrodzie zoologicznym, przyciągają uwagę nie tylko miejscem porzucenia, ale również niezwykłą zawartością żołądka. Wkrótce detektywi nie tylko będą musieli walczyć z rasowymi uprzedzeniami, ale również poznać magię płynącą z kart tarota oraz przezwyciężyć korupcję i przekonanie o słuszności strasznych egzekucji dokonywanych przez policjantów. Czy tajemniczego mordercę uda się złapać, zanim wykona swój ostateczny atak?

Król Mieczy to jedna z kart talii tarota. Trudno przypisać jej jedno znaczenie, bo wszystko zależy od rozkładu kart - wiadomo jednak, że w każdym rozkładzie będzie to karta niezwykle istotna. To właśnie Król Mieczy znaleziony jest w żołądkach kolejnych ofiar, których śmierć wydaje się być efektem tajemniczych, haitańskich rytuałów. Sam Król Mieczy w ludzkiej postaci zdaje się jednak jeszcze bardziej nieuchwytny - kokainowy król zarządzający prostytutkami zdobionymi tatuażami w formie oznaczeń z talii kart wciąż ucieka przed policją. Nie znają go nawet ci, którzy robią z nim interesy.

Jest jeszcze jedna warstwa tej powieści - świat policji, który nie jest idealny. Doskonale odwzorowano nastroje z lat 80. ubiegłego wieku - rasowe podziały, które sprawiały, że ludzie nie byli w stanie służyć swojemu gatunkowi, odczuwając chęć odrzucenia tych "innych". Niezwykły oddział specjalny policji, stworzony w celu wybrania najlepszych policjantów i zwalczania najpoważniejszych zbrodni, okazuje się niczym innym, jak prywatną vendettą, która odciska się na sumieniu wszystkich dookoła. Korupcja, interesy z przestępcami - to tylko wstęp do świata, który pokazuje nam Nick Stone.

Mnie jednak najbardziej zafascynował chory związek matki i syna, znanej tarocistki, która jest mistrzem rzucania złych uroków, i jej nieudolnego, poniżanego syna. Sceny, które towarzyszą ich codzienności, łącznie z szorowaniem ciała 30-letniego mężczyzny przez jego matkę, budzą wstręt i oburzenie. Jednocześnie jednak, z jakiegoś powodu, wątek ten wydaje mi się niezwykle ważny dla całej książki, zwłaszcza że to właśnie syn decyduje się na wykonanie pierwszego kroku na drodze do swojego uwolnienia,  a jednocześnie - zakończenia procederu uprawianego przez matkę.

Jestem ogromną fanków thrillerów, w ta książka posiada absolutnie wszystko, aby móc być nazwaną dobrym przedstawicielem tego gatunku. Nie brak tutaj zarówno zaskakującego śledztwa, jak i obrazu prawdziwych charakterów policjantów, ukazania niedoskonałości, a w ramach tego wszystkiego - udziału magii w zwykłych, przyziemnych sprawach. Choć nie porywa od początku i potrzeba kilkudziesięciu stron, aby się do niej przekonać, to z pewnością "Król mieczy" jest książką wartą polecenia.

(recenzja pochodzi z bloga: 365ksiazekwrok.pl)