Król Bollywoodu

Fascynująca historia supergwiazdy indyjskiego kina.

W ciągu piętnastu lat wystąpił w ponad pięćdziesięciu filmach, stając się bogiem nowych, imponujących Indii. Shah Rukh Khan od dzieciństwa kochał film. Po studiach grywał w teatrze i w telewizji, aż w końcu trafił do obracającego milionami biznesu filmowego – krainy fantastycznych snów, ale też mafijnych układów i brudnych pieniędzy.

Wkrótce stał się nie tylko jednym z najpopularniejszych aktorów Bollywoodu, ale także rozpoznawalną marką – twarzą nowego społeczeństwa nastawionego na konsumpcję, ucieleśnieniem aspiracji i sprzeczności skomplikowanej kultury nowych Indii. To on pokazał Hindusom, że metka nowoczesności nie jest w stanie osłabić ich indyjskiej tożsamości, że mogą pozostać wierni własnej tradycji i kulturze, czerpiąc jednocześnie pełną garścią z zachodniego stylu życia.

Shah Rukh Khan jest dziś ikoną bollywoodzkiego przemysłu filmowego i światową supergwiazdą otoczoną histeryczną miłością fanów. Książka Anupamy Chopry to pasjonująca opowieść o jego życiu oraz o fenomenie i kulisach barwnego świata Bollywoodu. To także historia kraju próbującego określić własną tożsamość i przemysłu filmowego, który zmienił oblicze współczesnych Indii.

Informacje dodatkowe o Król Bollywoodu:

Kup książkę Król Bollywoodu

Król Bollywoodu - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2013-01-14, 52 książki 2013, Mam,
Lekka i interesująca lektura bez natłoku danych biograficznych. Nie tylko dla fanów SRK :)
Avatar użytkownika - Kida
Kida