Kresy i bezkresy

Piękna pod każdym względem powieść przedstawia losy Polaków pod zaborem rosyjskim na Wileńszczyźnie od upadku Powstania Styczniowego aż do życia w wolnej Polsce po odzyskaniu niepodległości.

Książka zawiera opis losów Józefa Olsiewicza (1870-1936), zaś równocześnie, na tle jego perypetii życiowych, ukazana jest panorama życia Polaków od czasów popowstaniowych aż po Wielki Kryzys lat 30. XX wieku, z takimi zjawiskami owego czasu, jak: emigracja Polaków za ocean, walka o katolickość, odzyskanie niepodległości, wreszcie pobożność, zwyczaje i - codzienne życie. Dodatkowo, książka dokładnie oddaje topografię Wileńszczyzny przełomu XIX i XX wieku. Pisząc o życiu prostych ludzi, autorka opisała wytrwałą i nieugiętą walkę Narodu Polskiego o wolność i niepodległość. Całą książkę i losy jej bohatera przenika duch, który można podsumować słowami, będącymi wyznaniem wiary naszych ówczesnych Rodaków: "Bóg, Honor, Ojczyzna".

Wracajmy, choćby przez lekturę tej powieści, do Polski zawsze wiernej Bogu i Ewangelii, która tam, na porośniętych lasem zakolach Wilii, głęboko ukryta, a jednak żywa właśnie dzięki takim jak powieściowy Józef Olsiewicz, przecież na nas czeka.

Informacje dodatkowe o Kresy i bezkresy :

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2016-12-01
Kategoria: Historyczne

Tagi: bóg

Kup książkę Kresy i bezkresy

Kresy i bezkresy - opinie o książce

Taka sobie szczerze powiedziawszy. Zapowiedz na okładce nie ma nic kompletnie wspólnego z treścią. Irytowały mnie zdrobnienia imion, niby ta walczyli o Polskość, ale córki nazywali imionami rosyjskimi. A ten cały główny to taki prawy, taki idealny, że aż mdli. Porównania i opisy przyrody przebijają na głowę Nad Niemnem. Może i temat wazny i ciekawy, ale nieciekawie przedstawiony.