„Koronki myśli” Aleksandry Dąbrowskiej to prawdziwe poetyckie studium uczucia, którego doświadczenie jest marzeniem każdego z nas – tak właśnie chcielibyśmy być kochani i kochać – bez reszty, bez granic, bez wahania – „bezwstydnie myślę bezwstydnie chcę”! Motywem przewodnim tomiku stają się tytułowe koronki – te czarne, które zdobią, uwydatniając kobiecą urodę, przydając jej w tak wyrafinowany i wyszukany sposób powabu i czaru, będąc jednocześnie nośnikiem pragnienia i pieszczot, pożądania i czułości oraz te – równie tytułowe – myśli, które iście koronkowo odmalowują całą paletą synkretycznych metafor-obrazów doznania i emocje – „Pościeliłam ci siebie, a ja pachnę tobą”. W zestawieniu z czerwonym dywanem każdej kobiecie jest do twarzy, ale przecież szczególnie ze szczęśliwą miłością, która rozświetla oczy i sprawia, że cała wprost promienieje. Czy jednak ta wymarzona – „w pościeli i koronkach” – miłość nie przeminie jak każda? Przejmujące fragmenty ekspresyjnej prozy poetyckiej, kończące tomik, ukażą i przypomną niejednemu z nas, jak równie koronkowa to robota – posklejanie na nowo serca, które wtedy pęka. Czy to ma się szansę udać? Przekonają się Państwo sami pośród podziwu nad… tymi – na wskroś intymnymi – koronkami. (Wojciech Janisio, blurb)
Data wydania: 2023 (data przybliżona)
Kategoria: Poezja