Konie i kuce Poradnik encyklopedyczny

Popularne powiedzenie mówi "Koń jaki jest, każdy widzi". Okazuje się jednak, że umiejętność rozpoznania konia nie idzie w parze z wiedzą o tym pięknym i majestatycznym zwierzęciu, które towarzyszy ludzkości w pracy i rozrywce już od ponad 3000 lat. Pomimo postępującej motoryzacji oraz automatyzacji ogromnej sfery naszego życia koń nadal fascynuje niezliczone rzesze ludzi poszukujących w obcowaniu z tym zwierzęciem ucieczki od techniki, pośpiechu, stresu - jednym słowem - od cywilizacji. Dla takich właśnie osób przygotowano PORADNIK ENCYKLOPEDYCZNY KONIE I KUCE (NAUKA, JEŹDZIECTWO, OPIEKA, ANATOMIA, RASY). PORADNIK ENCYKLOPEDYCZNY KONIE I KUCE - jak pisze w przedmowie jego redaktor Bertranda de Perthuis - skierowany jest do wszystkich miłośników koni, do jeźdźców zarówno początkujących, jak i doświadczonych. Dzięki współpracy wielu specjalistów (przewodnik) prezentuje rozmaite aspekty jeździectwa, od zagadnień najbardziej ogólnych po szczegółowe, nie pretendując przy tym do wyczerpania tematu, jako że nikt nie może powiedzieć, że o koniach wie już wszystko. PORADNIK ENCYKLOPEDYCZNY KONIE I KUCE jest wszechstronnym kompendium poświęconym koniom i kucom. Umożliwia zrozumienie zachowań konia, poznanie jego anatomii, najczęstszych chorób i ich leczenia; zawiera również charakterystyki ras koni i kuców, omawia problemy opieki i hodowli, zawiera podstawy nauki jeździectwa oraz informacje na temat wyższych poziomów sztuki jeździeckiej, a także wiadomości o licznych dyscyplinach sportowych z udziałem konia i kuców. Ostatni rozdział, specjalnie przeredagowany i uzupełniony z myślą o polskim czytelniku, przynosi omówienie zagadnień prawnych i kwestii ubezpieczeń, zawiera informacje o sposobach zdobywania kwalifikacji w zawodach związanych z koniem, a także liczne przydatne adresy instytucji i stowarzyszeń. Całość uzupełnia słowniczek najważniejszych i najczęściej spotykanych terminów związanych z końmi, pozwalający rozszyfrować żargon fachowych "koniarzy". PORADNIK ENCYKLOPEDYCZNY KONIE I KUCE zwraca na siebie uwagę wygodnym w czytaniu układem tekstu, szczegółowymi, barwnymi fotografiami i rysunkami (jest ich blisko 500) oraz licznymi kolorowymi ramkami z przydatnymi oraz wartymi zapamiętania informacjami. Należy też podkreślić, że polski wydawca położył duży nacisk na poprawność merytoryczną tekstu, korzystając aktywnie z pomocy konsultantów z Polskiego Związku Jeździeckiego.

Informacje dodatkowe o Konie i kuce Poradnik encyklopedyczny:

Data wydania: b.d