Kogo kocham, kogo lubię

Ktoś morduje samotnego informatyka, wredną polonistkę, drobnego pijaczka – i to wcale nie koniec. Czas nagli, prasa bulwarowa czyha na sensacje, a dziarscy stróże prawa drepczą w miejscu. Krakowski kryminał Marty Mizuro i Roberta Ostaszewskiego to wspaniała rozrywka dla smakoszy dobrej lektury. O, czytelnik, pomyśli nadkomisarz Gajewski. O, nadkomisarz Gajewski, pomyśli czytelnik...\r\nJeśli będziesz lub jesteś w Krakowie, omijaj z daleka miejsca zbrodni! Jeszcze Gajewski uzna, że jesteś seryjnym mordercą, który zostawia przy ofiarach dziwne wizytówki: pachnące chusteczki ze starannie wyhaftowanym przewinieniem. Wtedy odda cię na pastwę swego podwładnego rodem z Chandlerowskich kryminałów oraz bardzo atrakcyjnej młodszej aspirant Beatki…\r\n \r\nKogo kocham, kogo lubię to kryminał pełen humoru i ironii. Napięcie i suspens łączą się z trafnymi obserwacjami polskich realiów oraz kondycji społeczeństwa. A wszystko to oryginalnie podlane lokalnym, krakowskim sosem.\r\n \r\nNim jednak z wypolerowanej na błysk aktówki wydobył pakiet chusteczek higienicznych – najlepszych, trójwarstwowych – dyskretnie się rozejrzał. I napotkawszy rozbawiony wzrok dwu niekompletnie odzianych niewiast, które w to wciąż chłodnawe, choć wiosenne popołudnie wystawały pod niezapaloną latarnią, spłonił się, zafrasował i zdenerwował albo to samo w innej kolejności. O, nadkomisarz Gajewski, pomyślały niekompletnie odziane niewiasty. O, kobiety lekkich obyczajów, pomyślał Gajewski.\r\n(fragment)\r\n \r\nMarta Mizuro (ur. 1970) – krytyk literacki, dziennikarka; laureatka Nagrody im. Ludwika Frydego (2002), nominowana do „Pikowego Lauru”, nagrody Polskiej Izby Książki. W latach 90. współredagowała „Telewizyjne Wiadomości Literackie”. Regularnie publikuje recenzje m.in. w „FA-arcie”, „Nowych Książkach”, Onecie, empik.com oraz „Literze”, gdzie opiekuje się prozą. Od 2004 roku pracuje w miesięczniku „Odra” i prowadzi rubrykę książkową w „Zwierciadle”. Mieszka we Wrocławiu.\r\n \r\nRobert Ostaszewski (ur. 1972) – krytyk i prozaik, redaktor „FA-artu” i „Dekady Literackiej”, a niegdyś Portalu Kryminalnego; laureat Nagrody im. Ludwika Frydego (2001). Autor felietonów Odwieczna, acz nieoficjalna (2002), prozy Troję pomścimy (2002) oraz opowiadań Dola idola i inne bajki z raju konsumenta (2005), w 2008 roku opublikował książkę Etapy. Rozmowy z pisarzami (i nie tylko). Mieszka w Krakowie.

Informacje dodatkowe o Kogo kocham, kogo lubię:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2010-09-22
ISBN: 978-83-7414-821-4

Kup książkę Kogo kocham, kogo lubię

Kogo kocham, kogo lubię - opinie o książce

Avatar użytkownika - Saucy
Saucy
Przeczytane:2020-10-14, Ocena: 4, Przeczytałem, 26 książek 2020,

Mam mieszane odczucia co do tej książki. Niby krymianał, liczne morderstwa, praca policji a przeszkadza mi sposób opowiadania o tych wydarzeniach. Samą fabułę oceniam na plus. Jest to opowieść dziejąca się w Krakowie. Mówi o pracy kilku policjantów, którzy poszukują wyrafinowanego mordercy, który w wyjątkowy sposób "podpisuje" swoje miejsce zbrodni. Jednak opis tego wszystkich czasami jest pisany niby z humorem, niby prześmiewczo. Mi to nie odpowiada, w tego typu powieściach lubię czuć dreszczyk emocji, próbować samemu szukać przestępcy, jednak taka narracja mi to nawet nie utrudnia co wręcz zniechęca do tego. Niby mówimy tu o poważnych sprawach a książka w niektórych miejscach wydaje się być komedią.

Avatar użytkownika - monis3
monis3
Przeczytane:2024-05-16, Przeczytałem, Kraków,
Avatar użytkownika - lusiast
lusiast
Przeczytane:2015-06-14, Ocena: 4, Przeczytałam, 2015, 52 książki - 2015, Sensacja/Kryminał,
Avatar użytkownika - Minevra
Minevra