Kod kreatywności. Sztuka i innowacje w epoce sztucznej inteligencji

Czy komputer może zostać kompozytorem? Czy da się stworzyć algorytm, który napisze powieść godną Nobla? Czy sztuczna inteligencja może tworzyć sztukę?

My, ludzie, posiadamy niezwykłą umiejętność. Za pomocą dźwięków, obrazów i znaków potrafimy uwznioślić, pogłębić i przekształcić naszą egzystencję. To nieograniczona kreatywność czyni nas wyjątkowymi. Kreatywnośc jest kodem, który ewolucja przez miliony lat doskonaliła w naszych mózgach.

To poczucie wyjątkowości zaczyna jednak słabnąć w związku z olbrzymim postępem w dziedzinie sztucznej inteligencji (AI). W coraz szerszym spektrum zadań algorytmy prześcigają swoich ludzkich twórców. Czy jednak maszyny będą mogły same tworzyć, zaskakując nas nowymi formami artystycznego wyrazu?

W "Kodzie kreatywności" Marcus du Sautoy zastanawia się, na czym polega kreatywność w sztuce, literaturze, muzyce i... matematyce. Przygląda się działaniu algorytmów, które choć wydają się z definicji przeczyć jakiejkolwiek twórczości, stoją za współczesnymi sukcesami AI. Jego zdaniem, próby stworzenia prawdziwie kreatywnych maszyn pozwolą nam nie tylko lepiej radzić sobie z wyzwaniami przyszłości, ale także lepiej zrozumieć, kim sami jesteśmy.

Informacje dodatkowe o Kod kreatywności. Sztuka i innowacje w epoce sztucznej inteligencji:

Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2020-02-12
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 978-83-7886-485-1
Tytuł oryginału: The Creativity Code: How AI is Learning to Write, Paint and Think

Tagi: popularnonaukowe

Kup książkę Kod kreatywności. Sztuka i innowacje w epoce sztucznej inteligencji

Kod kreatywności. Sztuka i innowacje w epoce sztucznej inteligencji - opinie o książce

To,czego się nie dowiemy. Badanie granic nauki
Marcus du Sautoy0
Okładka ksiązki - To,czego się nie dowiemy. Badanie granic nauki

Najsłynniejszy brytyjski matematyk zabiera nas w podróż do granic wiedzy, by pokazać to, czego się nigdy nie dowiemy. Współczesna nauka...

Raj utracony
John Milton