Kochankowie Burzy to monumentalne dzieło życia Elżbiety Gizeli Erban. Porywająca opowieść o wielkiej miłości, dla której tło stanowią wydarzenia poprzedzające wybuch powstania styczniowego. Śledząc losy młodziutkiej Niny, czytelnik przenosi się do czasów, gdy honor i obowiązek wobec Ojczyzny były cenniejsze niż własne życie. Autorka w obrazowy sposób odwzorowuje panujące wtedy nastroje, mody oraz realia codzienności. Wyczarowuje przed naszymi oczami dawno miniony świat, pełen zarówno wystawnych balów, jak i krwawo tłumionych zamieszek. Świat mało znany dla wielu czytelników, a jednocześnie urokliwy jak sceneria ziemiańskiego dworku i pasjonujący jak najbardziej wciągająca salonowa intryga.
Mija rok 1863. Rok zmagań z potężnym wrogiem. Królestwo Polskie, Litwa i Ruś, dławione żelazną ręką carskich naczelników, okryły się żałobą i pochyliły karki pod jarzmem tyranii. Jedynie w Górach Świętokrzyskich dyktator Traugutt zreorganizował dwa obozy pod dowództwem generała Bosaka. Tam też ze swoim oddziałem toczy walki hrabia Aleksander.
W Królestwie Polskim panuje terror, majątki są rekwirowane, ludzie zsyłani na Sybir. Głowy podnoszą zdrajcy, a jeden z nich przyczynia się do wielkiego dramatu właścicieli pałacu w Makowie.
Równocześnie najcięższe chwile w swoim krótkim, intensywnym życiu przeżywa hrabina Klonowicka. Tylko dzięki wielkiej sile charakteru i pomocy najbliższych wychodzi z poważnej zapaści, jednak spokój nie trwa długo. Zły los wciąż o niej pamięta. Czy pokona trudności nawet wówczas, gdy każdy kolejny cios będzie nieomal śmiertelny?
Wydawnictwo: Videograf
Data wydania: 2024-05-14
Przeczytane:2024-06-04, Ocena: 4, Przeczytałam,
,,Kochankowie burzy. Bezmiar rozpaczy" to już 10 tom z cyklu Kochankowie burzy. Cyklu wyjątkowego, opowiadającego o okresie powstanie styczniowego. Cyklu, który cudownie oddaje emocje ludzi i całą otoczkę społeczno-historyczną powalającą nam poznać czasy, o których coraz mniej się mówi.
W tym tomie przyglądamy się rozpaczliwym próbom ratowania powstania styczniowego i konsekwencją jakie za sobą niesie. Już tylko garstka powstańców broni się przed dowództwem Romualda Traugutta, a wśród nich jest hrabia Klonowicki. Pozostawiona sama sobie Nina musi zawalczyć o majątek, a także ludzi którzy mieszkają we dworze.
Autorka świetnie ukazuje czasy powstania i heroiczną walkę powstańców. Ukazuje niezwykłą postawę kobiet, które pozostawione same sobie musiały walczyć o swoje ziemie i stawiać czoła Moskalim i przeróżną represją. Pełno tu emocji od tych szczęśliwych po prawdziwą rozpacz i wściekłość. Realnie oddane tło historyczno-kulturowe sprawia, że od całej serii ciężko się oderwać i pomimo, że jest to już 10 tom to z niecierpliwością czeka się na kolejny.
,,Kochankowie burzy. Bezmiar rozpaczy" to seria dla każdego fana historii, ale i nie tylko. To opowieść dla każdego, kto chce poznać przeszłość naszych przodków i szuka lektury wciągających i pełnej emocji. POLECAM!