Mieszko, rycerz awanturnik, pogromca smoka, aktualnie wypoczywający w grodzie na pogórzu, zakochuje się bez pamięci w pięknej Księżniczce. Ku nieszczęściu Mieszka na Księżniczce ciąży Klątwa, która uniemożliwia im wspólne życie.
Dzielny Mieszko podejmuje się szalonego zadania. Aby przełamać czar, musi wykonać siedem śmiertelnie niebezpiecznych zadań wymyślonych przez Klątwę.
Księga ta opisuje jego waleczne czyny i zmagania, abyś i Ty, Drogi Czytelniku, przyznał na końcu, że dzielny Mieszko zasłużył sobie na szczęśliwe zakończenie.
Data wydania: 2024-06-10
Jakie tajemnice kryje przykościelny sad? Komisarz Marcin Zakrzewski zostaje w środku nocy wezwany do brutalnego morderstwa na jednym z osiedli na obrzeżach...
Może to ty będziesz moją następną Lilijką? Chcesz? Doktor Jakub Bernatowicz po awanturze z żoną idzie do lasu i przepada bez śladu. Podczas pościgu za...
Przeczytane:2024-11-08, Ocena: 2, Przeczytałam, 52 książki 2024,
Prosta, lekka... czy przyjemna? To już zależy od gustu.
Początek zasugerował mi, że powieść będzie przesycona humorem absurdu. Jako fanka twórzości Terry'ego Pratchetta ucieszyłam się. Niestety, czar prysnął jak bańka mydlana dotknięta palcem pierwszych przygodowych linijek tekstu.
Z plusów - powieść napisana bardzo dobrym językiem. Autor świetnie buduje zdania i zdecydowanie ma wprawę w żonglowaniu słowem pisanym.
Z minusów - dla mnie praktycznie wszystko inne. Zmusiłam się, żeby to doczytać. Powieść ta ani nie jest młodzieżowa, bo zawiera bardzo dziwne, momentami niesmaczne żarty, ani dla dorosłych, bo na łopatki powala banalność przygód rycerza Mieszka.
Nie, dla mnie nie. I nie polecam, bo nawet w ,,lekkich" powieściach znalazłabym coś bardziej wciągającego.