Kim pan jest panie Sugihara

Jest to historia japońskiego dyplomaty, który w czasie wojny uratował prawie 10 000 Żydów. To humanitarne dzieło Sugihary było w istocie większe niż znana sprawa listy Schindlera , a przy tym moralnie czystsze, bowiem nie łączyło się z żadnymi względami materialnymi. Sugihara za swa pomoc Żydom i Polakom zapłacił usunięciem ze służby. zmarł w biedzie i zapomnieniu.

Informacje dodatkowe o Kim pan jest panie Sugihara :

Wydawnictwo: Krajowa Agencja Wydawnicza
Data wydania: 2000 (data przybliżona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Kim pan jest panie Sugihara - opinie o książce

Avatar użytkownika - wampirka44
wampirka44
Przeczytane:2023-08-05, Ocena: 4, Przeczytałam, 45 książek w 2023 , Żydzi,

Autor książki próbuje odpowiedzieć na pytania: kim właściwie był Sugihara? Dlaczego ratował Żydów? Kto mu pomagał? Dlaczego go ukarano?

Aby odpowiedzieć na te pytania autor przemierzył m.in. Japonię od pól ryżowych jego rodzinnych stron po gabinety, w których do dziś pracują jego młodsi szkolni koledzy.

Hillel Levine rozmawiał z wieloma osobami, którzy przeżyli dzięki Sugiharze. Dotarł nawet do pierwszej żony Sugihary -Rosjanki.

Sugihara tak mówił niedługo przed swoją śmiercią:

"Zdawałem sobie sprawę, że w przyszłości poniosę konsekwencje swojej działalności. Wiedzałem jednak, że postępuję słusznie. Nie może być nic złego w ratowaniu życia ludzi. Jeśli są tacy, którzy uważają inaczej, dają świadectwo, że jest z nimi coś nie w porządku. Zaryzykowałem kierując się duchem humanizmu, filantropii, przyjaźni. Byłem w niebywale trudnej sytuacji i to wymagało ode mnie szczególnej uwagi".

Książki tej na pewno nie czyta się łatwo, zwłaszcza trudne są wszystkie polityczne relacje Japonia - Rosja - Ameryka. Nie mniej jednak warto poznać historię Chiune Sugihary - historię japońskiego dyplomaty, który w czasie II wojny światowej uratował prawie 10 000 Żydów przed Holocaustem.

Kyle
T.M. Piro