Kiedy jedzenie wymaga odwagi

Szczera, głęboko poruszająca i niezwykle inspirująca historia rodziny zmagającej się z anoreksją. Opowieść o walce młodej kobiety z chorobą – od najwcześniejszych stadiów aż po wyzdrowienie.

Harriet Brown napisała fascynujący, pełen głębokich emocji dziennik o podróży swojej rodziny przez koszmar anoreksji, o półtorarocznej walce swojej córki Kitty z chorobą i o tym, jak to doświadczenie zmieniło całe jej życie. Przedstawia w nim również krytyczne spojrzenie na tradycyjne poglądy na temat „leczenia” anoreksji i opisuje metodę alternatywną, zwaną modelem Maudsley, która skupia się na całej rodzinie i przynosi znacznie lepsze efekty niż dotychczas stosowane terapie. Kiedy jedzenia wymaga odwagi to lektura obowiązkowa zarówno dla profesjonalistów jak i dla zwykłych rodzin, które potrzebują wsparcia i nadziei w walce z tą wyniszczającą chorobą.

„To książka o tym, jak moja starsza córka Kitty stała się anorektyczną i o mało nie umarła, i o tym, jak razem z mężem i młodszą córką pomogliśmy jej wrócić do zdrowia. Nie jest to opowieść o patologii w rodzinie, o nadużyciach seksualnych ani o biednej dziewczynce rozpaczliwie dopraszającej się o uwagę. Nie napisałam też ostrzegawczej przypowieści o mediach i chudych modelkach. Opowiadam historię zwykłej nastolatki, która przypadkiem wpadła w pułapkę anoreksji – bo to na ogół jest przypadek – a potem z wielkim bólem, ale i odwagą, wydobywała się z niej ku zdrowiu i nadziei, krok po kroku, dzień po dniu, kilogram po kilogramie, łyżka po łyżce.” fragment

Harriet Brown jest dziennikarką, pisarką, poetką i redaktorką. Wykłada dziennikarstwo w S. I. Newhouse School of Public Communication na uniwersytecie w Syracuse. Jej artykuły ukazują się w dziale naukowym New York Times, publikowała też na łamach Popular Science, Reedbook, New York Woman i Wigwag. Jest autorką następujących książek: The Good-bye Window: A Year in the Life of a Day-Care Center (uhonorowana nagrodą Choice), The Babysitter’s Handbook oraz Feed Me!. Taki tytuł nosi również jej blog poświęcony problemom jedzenia, zaburzeń odżywiania oraz otyłości (Feed Me!, harrietbrown.blogspot.com). Mieszka wraz z rodziną w Syracuse w stanie Nowy Jork.

Informacje dodatkowe o Kiedy jedzenie wymaga odwagi:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2011-09-01
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 978-83-7554-338-4

Kup książkę Kiedy jedzenie wymaga odwagi

Kiedy jedzenie wymaga odwagi - opinie o książce

Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2014-07-15, Ocena: 5, Przeczytałam, WYZWANIE 2014-52 książki,
Tytuł książki zaciekawił mnie na tyle, że otworzyłam ją i... czas stanął w miejscu, a ja ocknęłam się jak zamykali bibliotekę. Byłam przekonana, że mnie to nie interesuje, że to inna bajka, nie mój świat... i mimo takiego nastawienia opowieść mnie porwała. Może to przez język, którym ją napisano, pełen emocji i jednocześnie surowy, autorka wplata tu informacje naukowe, mówi o stereotypach, jakie funkcjonują, skad się wzięły i czemu nie odzwierciedlają faktu. Pokazuje na czym polega na tajemnicza choroba. To istne kompendium wiedzy na temat anoreksji!
Avatar użytkownika - Faustyna
Faustyna
Przeczytane:2013-09-04, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2013, psychologia,
Bardzo serdecznie polecam, lektura obowiązkowa dla wszystkich mam nastolatek. Historia walki z chorobą, walki o dziecko o rodzinę, walki z lekarzami i terapeutami o zrozumienie i ludzkie podejście, o nie bagatelizowanie problemu. Książka nie jest banalnym, ckliwym opisem, ale prawdziwą historią, dziennikiem napisanym przez matkę, której córka choruje na zaburzenia odżywania. Książka pokazuje, że walka z chorobą to również walka z podejrzliwością lekarzy, przyjaciół znajomych, co musi się dziać w takiej rodzinie? Co to za rodzina? Matka opisuje całą drogę różnych metod i terapii, drogę podczas której coraz trudniej o nadzieję. Drogę na której została sama, bo najbliżsi nawet mąż i ojciec nie potrafili zrozumieć. Poruszająca historia więzi matki z córką i ukazanie jak trudno wierzyć w swoją matczyną intuicję, kiedy wszyscy naokoło mówią coś innego. A jednak ostateczną pomocą była właśnie wytrwała, cierpliwa, nieustępliwa miłość matki. POLECAM!