Samotna, porzucona przez rodziców dziewczynka, jest wychowywana przez nadopiekuńczą babcię, która stwarza jej sztuczny azyl. Kasika Mowka jest dzieckiem całkowicie wyizolowanym i nie przystosowanym do świata. Przeczytała tony książek, a nie potrafi umyć się ani zawiązać sobie butów. Odkrywając własną seksualność pozwala gwałcić się zboczeńcowi w parku. Im dalej, robi się tym straszniej i smutniej? Nie ma wątpliwości, że podstawą tej historii są realne zdarzenia. Autorka nosi w sobie brzemię dzieciństwa i podejmuje próbę kojenia odrzuconych uczuć, powraca do dawnych cierpień. Jest to książka wpisująca się w nurt pisania o traumatycznych doświadczeniach , rozliczaniu się z własną przeszłością, rozrachunku z trudnymi doświadczeniami. O autorce Katarzyna T. Nowak (ur. 1965) - dziennikarka, współpracowała m.in. z ?Gazetą Krakowską?, "Przekrojem", "Twoim Stylem". Autorka bardzo dobrze przyjętej przez czytelników opowieści o swojej matce pisarce Moja mama czarownica. O Dorocie Terakowskiej oraz powieści Kobieta w wynajętych pokojach.
Informacje dodatkowe o Kasika Mowka:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: b.d
9788308044483
Przeczytane:2019-09-26, Ocena: 5, Przeczytałam, Książki XXI wieku, 26 książek 2019, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2019,
Kasika Mowka jest główną bohaterką książki autorstwa Pani Katarzyny T. Nowak pt. '' Kasika Mowka'' to dziewczynka, którą wychowuje babcia. Kasika ma swój indywidualny świat, w którym żyje.
Ma umiejętności logicznego myślenia, ale bez konkretnego zastanowienia się nad tym, co robi w danym momencie. Słowa dla Kasiki były, najlepszą terapią dzięki temu mogła, otworzyć się sama przed sobą tworząc wymyślone przez siebie historie.
Gdy poznajemy, z bliższa główną bohaterkę to odnosimy wrażenie, że czuje się ona zagubiona, aczkolwiek potrzebuje uczucia prawdziwej miłości, wsparcia i zrozumienia. Ma ona problem z funkcjonowaniem codziennym, okłamuje babcię, zadaje, innym ból nie zdając sobie z tego sprawy.
Jest czujną obserwatorką życia. Nie ma problemów z pamięcią. W jej oczach widoczny jest mocny ból.
Warto zaznaczyć najważniejsze role osób, które uczestniczyły i przyczyniły się do tego, że wymaga Kasika akceptacji, a nie odrzucania jej.
To książka, która do łatwych nie należy, jeśli chodzi w dokonanie jej całościowej oceny.
Za to wyciągniemy wiele wniosków dotyczących związanych z wychowaniem i zwróceniem uwagi na poszczególne etapy i aspekty w życiu dziecka istotne w jego rozwoju.
Polecam przeczytać tę książkę.