Japonia to miejsce pełne sprzeczności, w którym łączą się tradycja i nowoczesność. Hatoko odziedziczyła sklep papierniczy, a wraz z nim rodzinne zajęcie - pisanie listów na zlecenie. "Kameliowy Sklep Papierniczy" to poruszająca i głęboka historia o relacjach międzyludzkich i codziennym życiu.
W książce "Kameliowy Sklep Papierniczy" akcja niespiesznie płynie przez następne strony. Na ganku sklepu papierniczego zjawiają się kolejni klienci, którzy zamawiają listy miłosne, zrywające kontakt czy z życzeniami. Za każdym z listów kryje się historia ludzkich dramatów, nadziei, obaw i rozterek. Na początku swojej historii Hatoko nie jest przekonana do nowego fachu, ale z czasem odkrywa subtelności związane z kaligrafią i jej związkiem z wyrażaniem uczuć i emocji.
Opowieść o Kameliowym Sklepie Papierniczym skłania do refleksji i chwili zadumy nad własnym życiem i relacjami z innymi ludźmi. Czytelnik może na nowo zacząć cieszyć się z małych rzeczy, przeżywając wraz z Hatoko emocje osób, które zlecały napisanie listów.
Data wydania: 2023-08-01
Przeczytane:2024-02-25, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku,