Chcielibyście przenieść się w czasie? Bohater tej opowieści, Mikołaj, pewnego dnia obudził się w świecie z przeszłości. Wszystko było inne, a w dodatku jakieś dziwaczne. Zero komputerów, zero iPodów, zero McDonalda. Zamiast olbrzymich galerii handlowych – PDT-y, w których udane zakupy graniczą z cudem. Zamiast wypasionych fur – skromne syrenki i trabanty. A jesienią zamiast lekcji – trzydniowe wykopki! Domyślacie się, co to za czasy? Zapraszamy w podróż po Polsce lat 70. Gwarantujemy niezapomniane wrażenia!
Wydawnictwo: Skrzat
Data wydania: 2011-10-12
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 9-12 lat
Ilustracje:Agnieszka Semiszyn-Konus
Mikolaj to chłopiec, który jak wiele współczesnych dzieci spędza czas bawiac sie telefonem komórkowym i komputerem. Pewnego ranka budzi się w zupełnie obcym otoczeniu lat 70tych. Jest to dla niego egzotyczny świat, bez elektronicznych gadzetów i z początku jest przerazony.
Za niedlugo poznaje chlopca z sąsiedztwa, który wspiera go w nieznanym środowisku i pragnie mu pomóc w powrocie do domu. Wciągajaca historia od pierwszych stron, do tego dużo ciekawostek z czasu PRL. Polecam zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Przeczytane:2020-01-29, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2020,
Pełna humoru opowieść o Mikołaju, który z 2009 roku przenosi się do roku 1979 i odkrywa, że w tamtych czasach żyl chłopiec całkiem do niego podobny. Czemu "Kaktus na parapecie"? Poniewaz Mikołaj z 1979 roku należy do Związku Hodowców i posiada ładna kolekcję kaktusów.