Kaczogród. Pierścień mumii i inne historie z lat 1942-1943

Niniejszy album zawiera komiksy Carla Barksa z lat 1942-1944.

Kariera Carla Barksa jako rysownika disnejowskich komiksów zaczęła się w latach czterdziestych XX wieku i w tym zbiorze znalazły się jego najwcześniejsze dokonania na tym polu. Tom otwiera ,,Złoto piratów" - pierwsza historia o kaczorach, do której rysunki współtworzył Carl Barks, a zarazem najdłuższa w jego dorobku (i w naszej kolekcji), liczy sobie bowiem ponad sześćdziesiąt stron. W tej opowieści Donald znajduje starą mapę i w towarzystwie siostrzeńców oraz pewnej papugi wyrusza na poszukiwanie pirackiego skarbu, a po płetwach depcze mu nie kto inny jak Czarny Piotruś. Z kolei w tytułowej opowieści Hyzio znika w tajemniczych okolicznościach, a Donald z dwoma pozostałymi siostrzeńcami musi odbyć podróż morską aż do Egiptu, aby go ratować. Inne komiksy opowiadają między innymi o kłopotach Donalda z tresowaną małpą oraz z żarłocznymi krukami, jego wybitnych zdolnościach handlowych, najdłuższym (choć niezmierzonym) skoku narciarskim w historii, zwariowanych wyścigach konnych czy ciężkiej pracy ratownika. W tomie zobaczymy też pierwsze zatargi naszego kaczora z sąsiadem Jonesem.

Informacje dodatkowe o Kaczogród. Pierścień mumii i inne historie z lat 1942-1943:

Wydawnictwo: Egmont

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2022-04-27, Ocena: 4, Przeczytałem,

POCZĄTEK KACZEK

Dużo już było niezwykłych i wyróżniających się tomów ,,Kaczogrodu". Tomy z najlepszymi opowieściami, tomy z historiami najbardziej przełomowymi, tom z debiutem Sknerusa... Teraz nadszedł czas na jeszcze jeden, wyróżniający się album - album z pierwszymi komiksami Barksa zrobionymi dla Disneya w latach 40. I chociaż nie są to komiksy tak dobre, jak te z dotychczas znanych części i więcej w nich naiwności, zabawa wciąż jest znakomita i warta polecenia absolutnie każdemu.

Poznajcie disnejowskie kaczki. Donald ma wiecznie pecha, do tego opiekuje się psotnymi siostrzeńcami. Ale potrafi też wpakować się w nie lada przygodę. Tak jest, kiedy znajduje stara mapę i w towarzystwie Hyzia, Dyzia i Zyzia oraz papugi rusza w podróż. Celem jest piracki skarb. Problem w tym, że dybie na niego także Czarny Piotruś. Potem dostajemy historię, gdzie Hyzio... znika, a krewni muszą go ocalić, co rzuca ich w podróż aż do Egiptu! Do tego w innych historiach pojawi się tresowana małpa, poznamy zatargi Donalda z sąsiadem Jonesem czy... najdłuższy skok narciarski w historii! Gotowi?

Królik konrad
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Królik konrad

Nowe propozycje książek dla dzieci. Łączą zabawę i naukę np. przez rozwiązywanie prostych zagadek, dopasowywanie odpowiednich kształtów, malowanie obrazków...

Krakau. Karte & Fuhrer. Top 20
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Krakau. Karte & Fuhrer. Top 20

Seria planów miast i map w niemieckiej wersji językowej. Zawiera: plan miasta oraz mapę okolic w skali 1: 20 000, 20 najciekawszych obiektów do zobaczenia...

Raj utracony
John Milton