Naucz się praktycznego wykorzystania XML w stronach JSP Poznaj tajniki parsowania DOM i SAX oraz wady i zalety poszczególnych parserów Naucz się przetwarzania dokumentów XML za pomocą XSLT Stwórz własne usługi WWW (web services) i udostępnij je innym Java wydaje się idealnym językiem do przetwarzania XML-a. W oparciu o Javę stworzono olbrzymią liczbę aplikacji korzystających z XML, zarówno przeznaczonych dla użytkownika końcowego, jak i rozmaitych bibliotek, parserów itp., z których z powodzeniem korzystają programiści. Ostatnim krzykiem mody są usługi WWW (web services). I znowu, Java jest jedną z najpopularniejszych platform do ich implementacji, także z tego względu, że usługi WWW oparte są o XML.
"JSP i XML" pokazuje praktyczne aspekty wykorzystania XML-a do budowy aplikacji WWW przy wykorzystaniu Java Server Pages (JSP). Po omówieniu podstaw JSP oraz XML i towarzyszących mu standardów (XSL, XPath, DOM) autor opisuje bardziej zaawansowane aspekty użycia XML w projektach opartych o JSP, by przejść do omówienia metod tworzenia usług WWW.
W książce omówiono: XML, XSL i XPath DOM i parsery DOM (JDOM, dom4j) Szybkie parsowanie za pomocą SAX Tworzenie własnych znaczników JSP Uruchamianie własnych usług WWW Opis usługi WWW za pomocą WSDL Książce towarzyszą dodatki poświęcone konfiguracji środowiska programistycznego, wprowadzeniu do JSP, tworzeniu bibliotek znaczników JSP oraz standardom XML, XSLT i Xpath.
Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2002-11-21