Java. Algorytmy i struktury danych

Książka "Java. Algorytmy i struktury danych" jest łatwym do zrozumienia podręcznikiem poświęconym złożonym zagadnieniom gromadzenia i zarządzania danymi w taki sposób, aby uzyskać maksymalną efektywność działania programów komputerowych. Niezależnie od używanej platformy systemowej oraz języka programowania, opanowanie zagadnień przedstawionych w niniejszej książce poprawi jakość i efektywność tworzonego oprogramowania. Dzięki wykorzystaniu Javy do implementacji najważniejszych pojęć, uniknięto problemów związanych ze złożonością języków C oraz C++ i w pełni skoncentrowano się na prezentacji algorytmów i struktur danych.

Autor -- Robert Lafore -- prezentuje proste i zrozumiałe przykłady unikając niepotrzebnej matematyki i skomplikowanych dowodów, często pojawiających się w książkach o tej tematyce. W prezentowanym drugim wydaniu książki, autor udoskonalił i rozbudował przykłady, wykorzystując w nich najnowsze możliwości Javy. Na końcu każdego z rozdziałów zostały zamieszczone pytania i odpowiedzi, umożliwiające sprawdzenie stopnia zrozumienia i opanowania omawianych zagadnień.

W książce opisano: Tablice Proste i złożone algorytmy sortowania Stosy i kolejki Listy Zastosowania rekurencji Różne rodzaje drzew i sposoby ich implementacji Tablice rozproszone Sterty Grafy i grafy ważone Dobór właściwych algorytmów i struktur danych

Informacje dodatkowe o Java. Algorytmy i struktury danych:

Wydawnictwo: Helion