Jak przepraszać

Każdy bez wyjątku popełnia błędy. I nie w tym nic strasznego. Ale czy każdy wie, jak za te błędy przeprosić? Niekoniecznie... Jak przepraszać to przezabawny przewodnik o tym, jak mówić ,,przepraszam" i - co równie ważne - w odpowiedni sposób.

Informacje dodatkowe o Jak przepraszać:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2024-02-28
ISBN: 9788383190099

Kup książkę Jak przepraszać

Jak przepraszać - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2024-03-19, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Przepraszanie bywa trudne. Nie tylko dla tych najmłodszych ale i dla dorosłych, a może nawet dla nich szczególnie. Niejednokrotnie ciężko nam przyznać się do błędu i odpokutować wyrządzoną komuś krzywdę.

Jak nauczyć dziecko przepraszania jeśli sami mamy z tym problem? Może warto rozpocząć tę naukę wspólnie?

Z taką właśnie pomocą przychodzi książka "Jak przepraszać", która ukazała się nakładem Wydawnictwa Wilga.

To krótki przewodnik odpowiedni dla małego i dużego czytelnika. Autor przekonuje w nim o prostocie przepraszania i to udowadnia.

Sugeruje, że najlepiej powiedzieć "przepraszam" szczerze i wprost, bez żadnego owijania, wplatania w inne wątki rozmowy czy też robienia tego pod przymusem.

Książka uświadamia dzieci, że błędy popełnia każdy i to całkiem normalna sprawa. Jednak to bardzo ważne, aby zawsze gdy kogoś skrzywdzimy, przeprosić. Nawet jeśli sami również zasługujemy na przeprosiny od tej drugiej strony.

Oprócz prostego i jasnego przekazu warto zwrócić szczególną uwagę na ilustracje. Są one mistrzowskim dopełnieniem treści. Są pomocą w jej rozumieniu dla tych najmłodszych odbiorców. Dodatkowo wprowadzają dobry humor, dzięki zabawnej formie.

Książka spodoba się przedszkolakom (i starszym). Pomoże zrozumieć istotę przepraszania i w wesołej formie przekaże to, co najważniejsze. Wszystko po to, by ułatwić im codzienność w społeczeństwie.

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2024-03-02, Ocena: 6, Przeczytałem,

Wszyscy popełniają błędy. I ci mali i ci duży. Ale najważniejsze jest, że jeśli kogoś zranimy umieć go przeprosić. Jak to zrobić zwłaszcza gdy ten ktoś jest na nas bardzo zły, albo nas nie lubi? Z pomocą przychodzi książeczka ,,Jak przepraszać". Przeprosiny muszą być zawsze szczerze i nieskomplikowane. Czyli jakie? Przeczytajcie a się dowiecie.

Książeczka posiada podręczny format. Znajdują się w niej duże, kolorowe ilustracje, które przykuwają uwagę. Książeczka jest rodzajem poradnikiem dla dzieci o tym jak przepraszać, a jak tego nie robić. Napisana jest prostym i zrozumiałym językiem. Uczy i bawi. Jest mądra i myślę, że powinna znaleźć się w każdej biblioteczce małego dziecka.

Książeczka przeznaczona jest dla dzieci od 3 do 5 lat.

Rok szarańczy
Terry Hayes