Czy zabraniać dziecku grać w gry komputerowe? Czy ograniczać czas ekranowy? Jakie pułapki czyhają na dziecko w internecie? Na czym polega współczesne cyfrowe dzieciństwo i czym jest cyfrowe rodzicielstwo? Jak nowe technolo­gie zmieniają nas samych i świat wokół nas? Jak wpływa­ją na sposób, w jaki się uczymy? I przede wszystkim: jak nie zgubić swojego dziecka w sieci?

Książka Zyty Czechowskiej, Nauczycielki Roku 2019, oraz Mikołaja Marceli, eksperta w dziedzinie nauczania, udzieli odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Dostarczy wiedzy o zaletach i wadach nowych technologii oraz praktycznych rozwiązań, dzięki którym ograniczycie zagrożenia związane z internetem i uczynicie cyfrowy świat sprzymierzeńcem w procesie efektywnej edukacji i rozwoju swoich dzieci.

Informacje dodatkowe o Jak nie zgubić dziecka w sieci. Rozwój, edukacja i bezpieczeństwo w cyfrowym świecie:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-06-02
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Tagi: Opieka nad dzieckiem i wychowanie - poradniki bóg

Kup książkę Jak nie zgubić dziecka w sieci. Rozwój, edukacja i bezpieczeństwo w cyfrowym świecie

Jak nie zgubić dziecka w sieci. Rozwój, edukacja i bezpieczeństwo w cyfrowym świecie - opinie o książce

Kopalnia wiedzy na temat pozytywnego wykorzystania nowych technologii 📱🎮⚙💻

"Jak nie zgubić dziecka w sieci? Rozwój, edukacja i bezpieczeństwo w cyfrowym świecie" to książka napisana przez niesamowicie inspirujący duet. Mikołaj Marcela kojarzyć się może m.in. z publikacją o dość wyrazistym tytule "Jak nie spieprzyć życia swojemu dziecku". Zyta Czechowska jest z kolei znana w sieci jako nauczycielka pracująca z dziećmi ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi oraz prowadząca szkolenia dla nauczycieli.

"Jak nie zgubić dziecka w sieci?" to lektura obowiązkowa dla WSZYSTKICH (!!!) nauczycieli i edukatorów. Warto, by po tę książkę sięgnęli również rodzice, ponieważ autorzy udzielają na jej stronach odpowiedzi na wiele nurtujących nas - dorosłych - pytań. Sama jestem entuzjastką wykorzystywania nowych technologii w edukacji oraz w życiu codziennym i uważam, że aby móc czerpać z czegoś korzyści (w tym wypadku chodzi głównie o aspekt edukacyjny) to trzeba samemu poznać narzędzia, by móc w atrakcyjny sposób przedstawić je podopiecznym i pokazać do czego można daną rzecz wykorzystać.

Ta publikacja jest napisana w bardzo przystępny i zrozumiały sposób. Liczne przykłady, konkretne strony i narzędzia to jedna z jej największych zalet. Ponadto jest skarbnicą wiedzy, ponieważ dość, że pozwala w przychylniejszy sposób spojrzeć na to, co daje nam sieć, to jeszcze przedstawia i opisuje wykorzystanie wielu ciekawych stron, aplikacji i gier. Na tym nie koniec, gdyż są tu nawiązania do innych książek, a nawet filmów i seriali.

Sama treść jest podzielona na dziesięć rozdziałów. Każdy z nich ma formę pytania, a dzięki podrozdziałom można po przeczytaniu całości łatwiej odnaleźć najbardziej interesujące nas fragmenty i zagadnienia. Dodatkowo wszystkie rozdziały kończą się wyraźnym podsumowaniem w formie porównania tego jak zazwyczaj myśleliśmy albo myślimy o danych sprawach, a jak powinniśmy o nich myśleć, by się rozwijać i jak najlepiej wykorzystać dostępne technologie czy narzędzia.

Po przeczytaniu "Jak nie zgubić dziecka w sieci?" można się przekonać, że np. Facebook, YouTube, Tik Tok czy Instagram wcale nie muszą mieć zgubnego wpływu na nas i nasze dzieci, a niektóre gry pozwalają rozwinąć skrzydła na wielu płaszczyznach. Warto jednak pokazywać, w jaki sposób my sami korzystamy z nowych technologii, a także uświadamiać młodych ludzi o zagrożeniach, jakie niesie bezrefleksyjne klikanie i udostępnianie bezwartościowych, a nawet szkodliwych treści.

"Brak edukacji cyfrowej w domu i w szkole czynić je [dzieci] będzie bezbronnymi i nieprzygotowanymi na świat, który nadchodzi. Jeśli będą miały szczęście, w edukacji pomogą im rówieśnicy lub inni użytkownicy. Jeśli tego szczęścia im zabraknie, mogą stać się ofiarami technologii."

Avatar użytkownika - MagdalenaCzyta
MagdalenaCzyta
Przeczytane:2021-07-18,

Przychodzę do Was z bardzo ciekawą książką.
Sięgnęłam po tą książkę z czystej ciekawości. Tym bardziej, że jestem mamą i wszędzie obecny internet jest mi doskonale znany. Kontrolę stracić jest bardzo łatwo. Mając na uwadze fakt, że przez długi czas dzieci miały nauczanie online.
Nauczanie swoją drogą, a otwarte karty Google swoją.
Pamiętam raz kiedy nauczycielka powiedziała do grupy, aby zajęli się sobą i mają wolną godzinę,bo ona musi wypełnić dziennik. Wiadomo co dzieci wtedy robiły. Internet. Oczywiście, że w dzisiejszych czasach jesteśmy na niego skazani. Pisząc wypracowanie dzieci szukają informacji w nim.
Ale internet to nie tylko plusy. To masa minusów.

Książka została napisana przez ekspertów w dziedzinie nauczania. Udzielają odpowiedzi na szereg pytań, które mogą zrodzić się w głowie rodzicowi. Jak również zadają takie pytanie o których nawet byśmy nie pomyśleli.
Na co zwrócić uwagę by nasze dzieci były bezpieczne, jak pomagać, wspierać i szukać informacji.
Książka podzielona jest na rozdziały i podrozdziały w bardzo przejrzysty sposób możemy znaleźć interesujący nas zakres informacji.
Książkę polecam każdemu. Warto poczytać o tym co niesie za sobą kolokwialnie pisząc "sieć".
Jest to książka, którą warto mieć w swojej biblioteczce i wracać do niej w razie potrzeby.
Dla mnie świetnie napisane kompedium wiedzy.

Avatar użytkownika - marta_czyta
marta_czyta
Przeczytane:2021-06-22, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,

Nie każdy lubi poradniki ale są takie, po które warto sięgnąć . Takie wg mnie są właśnie poradniki, ułatwiające mi prawidłowe wychowanie dzieci, dające wskazówki jak sobie radzić z rodzicielskimi dylematami.

W dzisiejszych czasach praktycznie nikt z nas nie wyobraża sobie życia bez internetu. Nasze dzieci również coraz wcześniej zagłębiają się w cyberświat. Od nas zależy czy będą to robić rozsądnie i czy im to wyjdzie na dobre. Zbyt często widzę artykuły o dzieciach uzależnionych od internetu . Ale czemu się dziwić ?Czyja to wina?

Czy możecie ( oczywiście mam na myśli osoby będące już rodzicami ) z ręką na sercu stwierdzić, że nie daliście swojemu dziecku telefonu/tabletu/ laptopa po to żeby mieć chwilę spokoju ? Ja niestety nie , choć wydzielam im i kontroluję ile czasu spędzają i na czym przed tym urządzeniem . A w internecie jest co prawda wiele dobrego ale i sporo niebezpieczeństw .

Ten poradnik zawiera wiele wskazówek i porad o tym :

* jak nowe technologie wpływają na mózg dziecka
* co robić były świadomymi cyberobywatelami
* jak media pomagają budować relacje
* jak uczyć się w sieci i szukać wiedzy w cyfrowym świecie

oraz wiele innych kwestii, które mogą nam , rodzicom pomóc nauczyć nasze dzieci mądrze i rozsądnie mogą korzystać z internetu i technologii.

Mój syn ma zdecydowanie słabość do gry Minecraft i nawet o niej znalazł się w niej rozdział jak i o tym czy i kiedy kupić dziecku smartfona co wg mnie jest istotnym dylematem .

Bardzo cenię takie poradniki i znalazłam w nim wiele cennych wskazówek . Sądzę , że mogę go Wam z czystym sumieniem polecić.

„Jak nie zgubić dziecka w sieci. Rozwój, edukacja i bezpieczeństwo w cyfrowym świecie” to książka autorstwa Nauczycielki Roku 2019 roku - Zyty Czechowskiej oraz Mikołaja Marceli, eksperta w dziedzinie nauczania. Postanowili oni odpowiedzieć na liczne pytania, które kłębią się w głowie rodziców. Czy pozwolić grać dziecku w gry komputerowe? Jakie gry wybrać? Czy ograniczyć dziecku czas przed ekranem? Jakie pułapki czyhają na dziecko w sieci? Czy technologia może okazać się być przydatna i pouczająca? I jeszcze wiele, wiele innych pytań.

Według mnie książka pod każdym względem jest genialna. Została napisana bardzo dobrze zarówno pod kątem merytorycznym, jak i stylistycznym. Dzięki temu książkę czyta się z ogromną przyjemnością i z łatwością mknie się po jej stronach chłonąć to co najlepsze (czyli wszystko). Autorzy podchodzą do tematyki technologi i sieci w sposób nowoczesny i być może dla niektórych kontrowersyjny. Jednak starają się oni „odczarować” złą opinię dotyczącą Internetu i mediów. Udowadniają nam, że młodzi ludzie dzięki nim nawiązują wartościowe relacje, rozwijają swoje pasje i co najważniejsze także się uczą. Pokazują nam, że technologie w świetny sposób wspierają edukację, a przeznaczonych jest do tego wiele platform.

Oczywiście znajdziemy także informacje dotyczące pułapek takich jak m.in. cyberprzemoc, stalking, sexting, wyłudzanie danych, uzależnienia… Jednak jako osoby dorosłe możemy pomóc dzieciom korzystać w bezpieczny sposób z sieci i uświadamiać je o konsekwencjach jakie ono za sobą niesie. Autorzy, aby pomóc także nam podali jak na tacy gotowe pomysły jak przygotować dzieci do wkroczenia w ten „wielki świat”.

Według mnie ten poradnik jest dla każdego rodzica. Znajduje się w nim wiele rzetelnych informacji i może pomóc lepiej zrozumieć cyberświat.

Avatar użytkownika - karolinaosewska
karolinaosewska
Przeczytane:2021-06-05, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2021,

Internet nie taki straszny jak go malują

Nowoczesne technologie towarzyszą nam na co dzień od kilkunastu dobrych lat. I z każdym rokiem te nowinki techniczne są udoskonalane i stanowią one nierozerwalną część naszego życia. Oczywistym jest, że internet to nie tylko same zalety, pozytywy i jasne strony, istnieje też ta mroczna strona internetu, wady, negatywy i ciemne strony. Ale czy to powód by ograniczać bądź całkowicie odcinać nasze dzieci od dostępu do sieci?
Nie, oczywiście, że nie. Jak w życiu realnym tak i tym wirtualnym, to rodzice i nauczyciele są odpowiedzialni za swych podopiecznych, muszą wprowadzać dzieci w świat technologii, pokazywać i rozmawiać o zaletach i wadach internetu, o zagrożeniach czyhających w sieci, muszą być swoistymi przewodnikami dzieci po świecie technologii, smartfonów, tabletów, internetu, gier komputerowych.

Z pomocą w tym zadaniu przychodzi rodzicom i nauczycielom poradnik pani Zyty Czechowskiej i pana Mikołaja Marcela, którzy w ciekawy i przystępny sposób prezentują jasne strony sieci, technologii, nauki zdalnej, kruszą w ten sposób mit przedstawiający Internet jako samo zło. Publikacja składa się z dziesięciu rozdziałów, pierwsze pięć autorstwa pana Mikołaja omawiają następujące zagadnienia: jak zmienić nastawienie do internetu i nowych mediów, jak nowe technologie wpływają na mózg młodego człowieka, jak być rodzicem w cyfrowym świecie, jak nie zwariować z dzieckiem w świecie technologii, co zrobić by dzieci były świadomymi cyberobywatelami. Kolejne pięć rozdziałów pióra pani Zyty przedstawiają jak nowe media pomagają dzieciom budować relacje, jak szukać wiedzy w cyfrowym świecie, jak uczyć się w sieci, jak wykorzystać doświadczenia edukacji zdalnej, i jak nowe technologie mogą wspierać dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi.

Poradnik ten to doprawdy przydatna rzecz dla wszystkich tych rodziców i nauczycieli, którzy są otwarci na nowinki techniczne i chcą zrozumieć ten wirtualny świat, który tak fascynuje ich dzieci. Wszystko jest dla ludzi, ale to od nas zależy czy nasze pociechy nie zgubią się w internecie. Jak w świecie otaczającym nas dookoła, tak i w wirtualnym czai się zło, przed którym chcemy uchronić nasze dziecko, należy z nimi rozmawiać o niebezpieczeństwach i wierzyć w mądrość naszych pociech. Publikacja autorów udowadnia na przykładzie ich osobistych doświadczeń, że nie należy bać się technologii, uczyć się ich i poznawać je razem z dziećmi i korzystać z ich dobrodziejstw, które nam oferują. Bardzo przejrzysty, ciekawie napisany i odczarowujący ten przerażający internet, poradnik. Polecam jak najbardziej, bardzo innowacyjne i interesujące podejście prezentują autorzy do technologii. Sama dowiedziałam się wielu ciekawych i przydatnych rzeczy. Polecam !

Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Muza.

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;