Jak nie lubić Żyda?

Kontrowersyjny i rzetelny reportaż obnażający cynizm i krótkowzroczność tych, którzy uwierzyli, że uda się usunąć szarości i plamy z polsko-żydowskiej historii.

Aktualna i kompletna publikacja o stosunkach polsko-żydowskich, które po dekadach odbudowywania zaufania, zachwiały się w posadach. PiS w styczniu 2018 roku zmienił prawo, które - w odbiorze nie tylko Żydów, Izraelczyków, ale także polskich badaczy zajmujących się Holokaustem - miało wymazać z powszechnej świadomości incydenty dowodzące przypadkom antysemityzmu wśród Polaków.

Jak nie lubić Żyda? to reporterska podróż po Polsce i Izraelu, w którą nie­mal dwadzieścia lat temu ruszył Jacek Tacik. Spotkał na swojej drodze ludzi, którzy poświęcili życie, próbując odbudować polsko-żydowskie relacje: polityków, społeczników, historyków i tych, którzy przeszli przez piekło obozów koncentracyjnych. Znaleźli się też tacy - po obu stronach barykady - dla których podsycanie konfliktu, granie na najniższych ludz­kich instynktach miało okazać się politycznym zwycięstwem. Autor dotyka niekiedy bolesnych spraw, ujawnia kontrowersyjne postawy Kościoła Katolickiego wobec przejawów antysemityzmu, zachowując dziennikarski obiektywizm.

Informacje dodatkowe o Jak nie lubić Żyda?:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2023-05-17
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze

Kup książkę Jak nie lubić Żyda?

Jak nie lubić Żyda? - opinie o książce

Avatar użytkownika - jf23
jf23
Przeczytane:2024-02-29, Ocena: 6, Przeczytałem, Przeczytane, 52 książki 2024,
Zamach
Jacek Tacik0
Okładka ksiązki - Zamach

Zamach na Papieża oczami świadków! 26 osób. 45 000 kilometrów. 3 kontynenty. 3 lata pracy.   Pociągnął za spust. Pistolet...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;