Poznaj rady doświadczonego dziennikarza i inwestora. Maciej Samcik przeprowadzi cię przez labirynt różnych metod inwestowania i uchroni przed popełnieniem kosztownych błędów. Poznasz zalety i wady lokat bankowych, obligacji skarbowych czy polis ubezpieczeniowych, a także szerokie możliwości inwestycji alternatywnych, np. w nieruchomości, sztukę czy złoto. Zrozumiesz zasady działania giełdy oraz mechanizmy funkcjonowania rynków międzynarodowych. Dowiesz się, jak ostatnie zmiany w OFE wpłyną na twoją emeryturę.
Wydanie zostało rozszerzone i uaktualnione zgodnie z realiami rynkowymi oraz stanem prawnym na 2014r.
To uczciwy i dobry sposób, by wciągnąć czytelnika do fascynującej gry w inwestowanie. Książka jest wiarygodnym źródłem wiedzy o sensownym odkładaniu pieniędzy.
Dziennik Gazeta Prawna
Książkę świetnie się czyta. Poradnik ten został napisany językiem dla laików, każdy z nas zrozumie o co chodzi w pozornie skomplikowanych produktach finansowych.
portal edukacji finansowej NewTrader.pl
Książkę polecamy szczególnie osobom, które do tej pory nie oszczędzały lub robiły to bez zamysłu. Ta lektura z pewnością zachęci czytelnika do przemyślenia własnych wydatków i przedstawi szerokie możliwości pomnażania kapitału.
Łukasz Nowak, Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych
O autorze:
Maciej Samcik - dziennikarz ekonomiczny ,,Gazety Wyborczej". Laureat prestiżowych nagród, w tym nagrody Grand Press dla najlepszego dziennikarza specjalistycznego oraz wyróżnienia Economicus za poradnik Jak pomnażać oszczędności?. Autor i współautor poradników o oszczędzaniu, rankingów i konkursów giełdowych. Prowadzi popularny blog o tematyce ekonomicznej ,,Subiektywnie o finansach" pod adresem Samcik.blox.pl.
Wydawnictwo: Edgard
Data wydania: 2014-04-28
Kategoria: Ekonomia
Jeśli chcesz, żeby twoje dziecko nie było finansowym fajtłapą, ryzykantem lub utracjuszem, od najmłodszych lat powinieneś uczyć je oszczędności, liczenia...
Jak żyć, zarabiać i wydawać z głową? Starożytni Grecy mawiali, że inteligencję człowieka można zobaczyć w tym, jak zarabia pieniądze, zaś jego mądrość...
Przeczytane:2019-03-10, Mam,
Książka Macieja Samcika przeznaczona jest dla tych, którzy mają odłożony kapitał, lecz nie wiedzą nic o rynku i jego zasadach. Autor przystępnie wyjaśnia i jednocześnie testuje nową dla nas wiedzę. Dostajemy porady jak przygotować się do kariery, powziąć decyzję o zmianie dotychczasowego trybu życia.
Tłumaczy nam jakie jest ryzyko i teoretyczne korzyści związane z inwestowaniem swoich zasobów pieniężnych. Daje jasny, choć nie całkiem szczegółowy obraz lokat bankowych oraz pojęcie obligacji. Rozpisuje się także nad możliwościami wyboru dróg inwestycyjnych. Co ciekawe, przedstawi nam także tematy giełdy. Jako znawca tematu podstawi nam najlepsze ruchy.
To, czy ten poradnik okaże się przydatny zależy rzecz jasna od czytelnika. Autor pisze dość swobodnie i w sposób zrozumiały. Język nie zawiera specjalistycznej terminologii, której by nie omówił. To kompendium wiedzy na temat finansów. To elementarz biznesmena, kogoś, kto chce poszerzyć swój majątek i pragnie poznać podstawy działania rynku.
Książkę polecam także tym osobom, które do tej pory nie oszczędzały lub robiły to bez namysłu. Poradnik ten na pewno zachęci do przemyślenia własnych wydatków i przedstawi szerokie pole pomnożenia majątku.