A gdyby tak na wigilijnym stole zamiast karpia pojawiło się ciasto truskawkowe? Święty Mikołaj przywoziłby prezenty saniami zaprzężonymi w kangury, a zamiast choinek ozdabialibyście... łodzie?
Święta obchodzimy na całym świecie, ale w różnych zakątkach świata wyglądają one zupełnie inaczej!
Odszukaj psotne gobliny, które wchodzą do greckich domów przez kominek i płatają figle. Poznaj Befanę, dobrą włoską wiedźmę, która potrafi nieźle zaskoczyć najdziwniejszymi prezentami. A może spodoba ci się pomysł, żeby na pasterkę pojechać na wrotkach, jak dzieci z Wenezueli?
Odkryj nieznane tradycje świąteczne i sprawdź, jak dzieci na całym świecie obchodzą święta Bożego Narodzenia.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-10-25
Przeczytane:2023-12-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, 52 książki 2023, 26 książek 2023, 12 książek 2023, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2023, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023,
Boże Narodzenie to bardzo ważne święto dla większości osób mieszkających w Polsce, czekamy cały rok, żeby pięknie ubrać choinkę, spędzić czas z rodziną i poczuć ten niesamowity klimat, który sprawia, że bardziej doceniamy to, co mamy. Jednak nie tylko w naszym kraju obchodzimy to święto, jest ono popularne również w wielu zakątkach świata, tylko każdy ma inne tradycje i zwyczaje.
Wszyscy uwielbiają Boże Narodzenie, bo wtedy dzieje się naprawdę sporo, w Hiszpanii na przykład 22 grudnia odbywa się losowanie w wielkiej loterii i można wygrać naprawdę ogromny prezent, w Meksyku za to święto wyglądaj jak karnawał pełno w nim zabaw dla dzieci, radości i uśmiechu. Mamy również tutaj relacje z Japonii, Grecji, Etiopii, Izraelu, Wenezueli oraz oczywiście Finlandii, więc kraju najbardziej związanego ze Świętym Mikołajem. Dzięki tej książce przybliżamy dzieciom kulturę i zwyczaje innych krajów, są one na pewno inne niż u nas, więc czasami możemy żałować, że u nas czegoś nie ma, ale to nie oznacza, że jest gorzej, ponieważ my też mamy wiele ciekawych tradycji. Podoba mi się to, że są tutaj opisane bardzo różne kraje, nawet takie, o których moje dzieci jeszcze nie słyszały, więc była to okazja, żeby sprawdzić również na mapie, gdzie one się znajdują.
Jest to świetna lektura w tym czasie, kiedy zbliżamy się do świąt Bożego Narodzenia, ponieważ możemy podczas rozmowy wyłapać, co nasze dziecko rozumie z tego, co ma się wydarzyć oraz to, jakie tradycje chciałoby wprowadzić do naszego domu. Mamy tutaj również piękną i ciekawą grafikę, która obrazuje nam czytany tekst, więc można już ją oglądać z najmłodszymi.
My już książkę przeczytaliśmy, ale na pewno jeszcze do niej wrócimy bliżej świąt i przeczytamy ją jeszcze raz, a potem na pewno poczeka do kolejnego roku, żeby i wtedy przypominać sobie o tradycjach panujących na całym świecie.