IRC

Dzięki ogromnym możliwościom IRC możesz wypić swoją poranną kawę z przyjacielem mieszkającym na drugiej półkuli równie łatwo, jak ze swoim sąsiadem z ulicy. Jedynym utrudnieniem pogawędek przez IRC jest fakt, że to co chcesz powiedzieć, musisz napisać na klawiaturze.

Niniejsza książka składa się z czterech odrębnych części, z których każda stopniowo pomoże czytelnikowi rozmawiać ze światem za pomocą Internetu.
Część I - Podłączenie do sieci przedstawia system IRC. Dowiesz się, czym jest IRC, jak wybrać oprogramowanie, które najbardziej będzie Ci odpowiadać, oraz w jaki sposób zainstalować program WSIRC i podłączyć się do serwera.
Część II - Rozmawianie z pomocą IRC da Ci wiarę w siebie, jakiej potrzebujesz do wzięcia udziału w pierwszej rozmowie. Dowiesz się, jak korzystać z tak zwanych uśmiechów, jak wybrać sobie przezwisko, oraz jak dowiedzieć się z kim rozmawiasz. W części tej dowiesz się także o ryzyku z jakim spotkasz się prowadząc dyskusje oraz znajdziesz kilka porad dla dzieci chcących korzystać z IRC.
Część III - Zabawy na IRC pokaże Ci jak korzystać z gier dostępnych w IRC.
Część IV - Pełne możliwości IRC da Ci wiele praktycznych informacji jak stworzyć własny kanał, przesyłać pliki, organizować konferencje oraz normalnie rozmawiać poprzez Internet za pomocą odpowiedniego oprogramowania i kart dźwiękowej.
Podręcznik, który pokaże Ci, jak z powodzeniem korzystać z Internetu! Najszybszy dostęp do najszybszych metod. Prosty, przystępny język, nie zawierający zwrotów technicznych. Odpowiedni podział informacji zapewniający błyskawiczny i łatwy dostęp. Proste rady, które zapewnią Ci powodzenie. Wyjaśnienia nowych terminów w oparciu o przykłady wzięte z życia. Etykieta stosowana podczas korzystania z IRC-a. Kanały odpowiadające Twoim zainteresowaniom. Tworzenie i zarządzanie własnym kanałem. "Książka ta pomija wszelkie głupoty, koncentrując się na zagadnieniach kluczowych."

"W końcu dowiedziałem się co to jest Internet i w jaki sposób mogę go używać jak prawdziwy profesjonalista."

"Autorka uczy bez prawienia niepotrzebnych morałów - i to mi się podoba!"

Informacje dodatkowe o IRC:

Wydawnictwo: Helion