Insulinooporność jest stanem organizmu, w którym tkanki mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny. Konsekwencją jest wzrost masy ciała.
Z insulinooporności, jeśli nie jest leczona, może rozwinąć się stan przedcukrzycowy i cukrzyca typu 2. Nadmiar insuliny w organizmie odpowiada również za: skłonność do tycia, stłuszczenie wątroby, zaburza gospodarkę cholesterolem i regulację ciśnienia krwi oraz pracę jajników, przyczynia się do rozwoju miażdżycy.
Schorzenie występuje u ponad 3 milionów osób już chorujących na cukrzycę typu 2 i u około 3 milionów osób ze stanem przedcukrzycowym oraz u większości osób z otyłością brzuszną i zespołem policystycznych jajników (PCOS).
Przyczyn insulinooporności jest wiele i nie są one do końca poznane.
Najczęstszą i najważniejszą jest otyłość brzuszna i jedzenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG). Dlatego kluczowe znaczenie w leczeniu ma właściwa dieta. Co trzeba zrobić, by osiągnąć sukces? O tym jest ten poradnik. Poznacie powody, które prowadzą do insulinooporności, zasady, które zmniejszają poziom indeksu glikemicznego (IG) i przepisy, dzięki którym unormujecie metabolizm, a to jest najważniejszy krok, by zapomnieć o insulinooporności i cieszyć się dobrym zdrowiem.
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2020-10-06
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 95
Język oryginału: polski
Prawidłowo działający układ odpornościowy chroni przed różnymi zarazkami. Zdarza się jednak, że zaczyna on działać na naszą szkodę i atakuje własny...
Wielu chorób neurologicznych nie potrafimy całkowicie zahamować, ale dzięki zrozumieniu ich istoty, zastosowaniu odpowiednich leków, czy...
Przeczytane:2022-02-09, Ocena: 4, Przeczytałam,
Krótka pozycja z garścią podręcznej wiedzy z zakresu insulinooporności, metabolizmu, cukrzycy.
Szału nie ma co do treści, ale zainteresowani tematem przeczytać mogą. To takie małe kompendium podstaw zagadnienia. Nie jest to nic odkrywczego, znam lepsze pozycje w tym zakresie, ale skusiłam się bo majątku mnie nie kosztowała :)
Dla mnie na plus to, że zawiera wiele prostych przepisów dostosowanych do polskich realiów spożywczych.
Sporo ładnych zdjęć.