Insulinooporność jest stanem organizmu, w którym tkanki mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny. Konsekwencją jest wzrost masy ciała.
Z insulinooporności, jeśli nie jest leczona, może rozwinąć się stan przedcukrzycowy i cukrzyca typu 2. Nadmiar insuliny w organizmie odpowiada również za: skłonność do tycia, stłuszczenie wątroby, zaburza gospodarkę cholesterolem i regulację ciśnienia krwi oraz pracę jajników, przyczynia się do rozwoju miażdżycy.
Schorzenie występuje u ponad 3 milionów osób już chorujących na cukrzycę typu 2 i u około 3 milionów osób ze stanem przedcukrzycowym oraz u większości osób z otyłością brzuszną i zespołem policystycznych jajników (PCOS).
Przyczyn insulinooporności jest wiele i nie są one do końca poznane.
Najczęstszą i najważniejszą jest otyłość brzuszna i jedzenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG). Dlatego kluczowe znaczenie w leczeniu ma właściwa dieta. Co trzeba zrobić, by osiągnąć sukces? O tym jest ten poradnik. Poznacie powody, które prowadzą do insulinooporności, zasady, które zmniejszają poziom indeksu glikemicznego (IG) i przepisy, dzięki którym unormujecie metabolizm, a to jest najważniejszy krok, by zapomnieć o insulinooporności i cieszyć się dobrym zdrowiem.
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2020-10-06
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 95
Język oryginału: polski
Wielu chorób neurologicznych nie potrafimy całkowicie zahamować, ale dzięki zrozumieniu ich istoty, zastosowaniu odpowiednich leków, czy...
Prawidłowo działający układ odpornościowy chroni przed różnymi zarazkami. Zdarza się jednak, że zaczyna on działać na naszą szkodę i atakuje własny...
Przeczytane:2022-02-09, Ocena: 4, Przeczytałam,
Krótka pozycja z garścią podręcznej wiedzy z zakresu insulinooporności, metabolizmu, cukrzycy.
Szału nie ma co do treści, ale zainteresowani tematem przeczytać mogą. To takie małe kompendium podstaw zagadnienia. Nie jest to nic odkrywczego, znam lepsze pozycje w tym zakresie, ale skusiłam się bo majątku mnie nie kosztowała :)
Dla mnie na plus to, że zawiera wiele prostych przepisów dostosowanych do polskich realiów spożywczych.
Sporo ładnych zdjęć.