Insulinooporność. Dieta i książka kucharska

Ocena: 5 (1 głosów)

Objawy insulinooporności mogą dotyczyć również ciebie
Próbowałeś już każdej diety i wciąż nie możesz schudnąć? Zmagasz się z wysokim ciśnieniem krwi lub masz podwyższony poziom cholesterolu? Odczuwasz ciągłą ochotę na słodycze? A może czujesz się zmęczony lub ospały? Jeśli to brzmi znajomo, możesz cierpieć na insulinooporność. Choroba ta powoduje gromadzenie glukozy we krwi, co z kolei przyczynia się do uwalniania większej ilości insuliny. Gdy poziom insuliny jest wysoki, organizm nie jest w stanie wykorzystać tłuszczu jako źródła energii, co skutkuje przyrostem masy ciała. Długofalowe następstwa insulinooporności prowadzą do rozwoju otyłości i cukrzycy. Dzięki tej książce odkryjesz, jak leczyć insulinooporność dietą! Poznasz skuteczny plan oparty o zdrowe odżywianie i prostą aktywność fizyczną, która podkręci twój metabolizm i pomoże w odchudzaniu.
Diagnoza: insulinooporność! Spokojnie, mamy dobry plan!
Autorką planu odwracania insulinooporności jest Tara Spencer, wykwalifikowana dietetyczka i trenerka personalna. Posiada duże doświadczenie w leczeniu zaburzeń odżywiania, trenowaniu sportowców oraz stosowaniu diety jako naturalnej metody leczenia wielu schorzeń. Teraz Tara może pomóc również tobie! W swojej książce udowadnia, że wprowadzając proste zmiany w stylu życia, diecie i aktywności fizycznej możesz odwrócić przebieg insulinooporności i stanu przedcukrzycowego! Pierwszym krokiem do przezwyciężenia insulinooporności jest zrozumienie tej choroby. Dlatego Autorka w prosty sposób objaśnia, jaki jest związek między insuliną a metabolizmem, które czynniki zwiększają ryzyko rozwoju insulinooporności, jakie są pierwsze objawy choroby i co powinieneś zrobić po usłyszeniu diagnozy.
Zdrowe odżywianie, czyli jak leczyć insulinooporność dietą
Idealna dieta dla osób cierpiących na insulinooporność oparta jest na pełnowartościowych produktach spożywczych z dużą ilością białka, błonnika, owoców i warzyw. Co najważniejsze, dieta ta powinna być uboga w cukry i białą mąkę oraz zawierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. W tej książce znajdziesz 28-dniowy plan posiłków oraz 100 przepisów na pyszne, pożywne i łatwe do przygotowania dania, które pozwolą ci na rozpoczęcie zdrowego stylu życia. Autorka przedstawia zasady diety i zwraca twoją uwagę na produkty, których należy unikać, a w które warto zaopatrzyć swoją spiżarnię. Od teraz będziesz rozkoszować się owsianymi amerykańskimi naleśnikami, pikantną zupą jarzynową czy panierowanym kurczakiem z musztardą. Prawda, że brzmi smacznie? Wszystkie potrawy zawierają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie podnoszą poziomu insuliny we krwi i… wspierają proces odchudzania!
Zadbaj nie tylko o to, co jesz, ale również w jaki sposób myślisz o sobie!
By rozprawić się z insulinoopornością nie wystarczy tylko dieta. Regularne ćwiczenia fizyczne przyczynią się nie tylko do zmniejszenia tkanki tłuszczowej, ale również zapobiegają cukrzycy i poprawiają profil cukru we krwi, zwiększając szybkość, z jaką komórki mięśniowe wchłaniają glukozę z krwiobiegu. Im więcej glukozy spala organizm podczas wysiłku, tym dłużej poprawia się wrażliwość organizmu na insulinę. Dlatego w książce znajdziesz plany ćwiczeń oraz trening siłowy z wykorzystaniem ciężaru ciała, które będziesz mógł wykonać w dowolnym miejscu i czasie – bez konieczności posiadania karnetu na siłownię. Niemal każdy proces powrotu do zdrowia ma aspekt emocjonalny i tak jest również w przypadku insulinooporności. Porady Autorki pomogą ci rozwinąć i słuchać swojej intuicji, dzięki temu zaczniesz dokonywać wyborów żywieniowych, które będą dla ciebie korzystne. Praktykowanie samowspółczucia (self-compassion) lub medytacji pomoże ci zrozumieć i zaakceptować swoje ciało. Z ich pomocą nabierzesz pewności siebie i nauczysz się akceptować swoje słabości, które zdarzają się przecież każdemu!
Pokonaj insulinooporność naturalnie!

 

Informacje dodatkowe o Insulinooporność. Dieta i książka kucharska:

Wydawnictwo: Vital
Data wydania: 2021 (data przybliżona)
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788382720853
Liczba stron: 248
Tłumaczenie: Renata Czernik

więcej

Kup książkę Insulinooporność. Dieta i książka kucharska

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Insulinooporność. Dieta i książka kucharska - opinie o książce

W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o różnych zaburzeniach, chorobach czy trudnościach wynikających z naszej biologicznej sfery. Bardzo mnie to cieszy, gdyż ważne jest, żeby zdawać sobie sprawę z istnienia takich spraw i wiedzieć, jak sobie z nimi radzić. Jesteśmy jako społeczeństwo na tak bardzo zaawansowanym poziomie, że w tej chwili mamy wiele efektywnych sposobów pomocy, a jeśli nawet ich nie posiadamy, to staramy się je stworzyć. To daje możliwość, by każdy z nas mógł funkcjonować przynajmniej trochę lepiej, jeśli w ogóle nie całkowicie normalnie. Przykładem takiego aspektu jest insulinooporność, która jest częstą trudnością, więc warto wiedzieć, jak ułatwić sobie życie i pomóc swojemu organizmowi. Ale czym jest ta insulinooporność? Insulinooporność to zmniejszona wrażliwość mięśni i tkanki tłuszczowej na insulinę, co prowadzi do zaburzenia metabolicznego. Rezultatem tego może być duży przyrost masy, złe samopoczucie, a w niektórych przypadkach nawet cukrzyca. 

Gdy dostanie się diagnozę insulinooporności, to warto poszukać, jak najwięcej informacji o tym, by po części rozwiązać tę trudność. Moim własnym rozwiązaniem jest zawsze literatura. Choć akurat mnie nie przyciągnęła diagnoza, ale zwykłe pragnienie pogłębienia wiedzy i zdobycia też nowych, interesujących przepisów. Trudno mi określić, jak duże jest zapotrzebowanie na wiedzę właśnie w postaci książki. Ile ludzi poszukuje tak konkretnych informacji? Ile z nich skorzysta? Nie mam najmniejszego pojęcia, ale myślę, że warto było napisać tę książkę, choćby dla garstki. Tak naprawdę to nie może być garstka, patrząc że ta pozycja doczekała się polskiego tłumaczenia. 

"Insulinooporność. Dieta i książka kucharska" jest napisana bardzo przyjemnym językiem, który pozwala w sposób efektowny przyswoić przedstawioną wiedzę. Dzięki prostemu odbiorowi miałam poczucie, że nie jest to pozycja, z której tak naprawdę się uczę, ale rozmowa z kimś, kto ma wiedzę i z zamiłowaniem przekazuje mi ją. To duży plus, bo ostatecznie bez poczucia znużenia i niemocy uczę się tych nowych rzeczy. To na pewno zachęca. 

Autorka wydaje się być bardzo praktyczną osobą, która doskonale zna świat i ludzi. Wie, jak wygląda rzeczywistość i wie, z jakimi trudnościami zmagają się jej czytelnicy. Nie owija w bawełną, ani też nie razi naukowymi wypowiedziami, choć książka jak najbardziej ma naukowe podstawy. Uczciwie mówi o tym, że walka z insulinoopornością i często przyrostem masy jest trudną i długą walką. Dieta ma wiele minusów, o których otwarcie mówi, ale też rzeczowo, co daje poczucie, że da się to przetrwać. W ostatecznym rozrachunku dieta jest efektywna i przynosi więcej plusów. Nie jest też czymś stałym. Takie spojrzenie jest racjonalne, ale też bardzo zachęcające do podjęcia próby. Tym bardziej że pisarka krok po kroku tłumaczy co i jak robić, ale nie jest to sztywny schemat. Cały czas widać różnorodność kontekstową i elastyczność przedstawionych pomysłów. Ludzie z insulinoopornością mają najróżniejsze trudności, czasami wynikające z ich biologii, czasami z charakteru, a czasami z możliwości środowiska. Naprawdę byłam zachwycona, gdy zobaczyłam jak subtelnie jest to ujęte w tej książce. Tym bardziej że pojawiają się też ćwiczenia, których mocno się obawiałam, gdyż mam słabą kondycję i jestem prawie wcale nierozciągnięta –  bądźmy szczerzy, jestem przeciwieństwem jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Tymczasem okazało się, że i takie aspekty są ujęte. Są ćwiczenia dla osób o słabych możliwościach fizycznych, ale i ćwiczenia dla ludzi, którzy już systematycznie ćwiczą. 

Co do części z przepisami mam dość mieszane odczucia. Ogólnie są bardzo interesujące i niejedną potrawę zrobiłoby się z chęcią od razu. Niemniej w tym przypadku to nie wystarcza, gdyż nie są one przystosowane do polskich realiów. Nie wiem, jak to się ma do Ameryki, lecz u nas duża część składników jest trudnodostępna, a już na pewno nie w zwykłym markiecie. W dodatku niektóre z nich są naprawdę drogie, więc niekoniecznie na każdą kieszeń. To nie jest tak, że one są złe. Po prostu przydałby się jakiś tłumacz-dietetyk, który dostosowałby te przepisy do naszych składników. Momentami jest to możliwe i wynika z samej treści. Choć pewnie to też kwestia praw autorskich. Pomijając ten aspekt, to w ogóle przedstawiony plan żywienia jest bardzo ciekawy i inspirujący. 

"Insulinooporność. Dieta i książka kucharska" to bez wątpienia interesująca i wartościowa pozycja. Przyznam się, że najczęściej tego typu książki irytują mnie i przede wszystkim nie spełniają moich oczekiwań. Są zbyt wydumane dla mnie. Tymczasem ta książka jest prosta w odbiorze, przystosowana do rzeczywistości i pełna nadziei. Polecam ją osobom, które zmagają się z insulinoopornością, ale też osobom, które są ciekawe świata. Zresztą nigdy nie wiadomo, co przyszłość przyniesie. Taka wiedza może się przydać. 

Link do opinii
Inne książki autora
Dieta przeciwmigrenowa
Tara Spencer0
Okładka ksiązki - Dieta przeciwmigrenowa

W książce ,,Dieta przeciwmigrenowa" autorka, a zarazem dietetyk oferuje: prosty sposób na oczyszczenie organizmu, łatwy do przestrzegania plan...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Zmiana klimatu
Karina Kozikowska-Ulmanen
Zmiana klimatu
Szepty jeziora
Grażyna Mączkowska
Szepty jeziora
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy