Nowoczesna publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury postępowania z zakresu specjalistycznych małoinwazyjnych zabiegów operacyjnych w chirurgii ogólnej. Przygotowana została przez zespół doświadczonych pielęgniarek operacyjnych i biegłych w swoich dziedzinach chirurgów z różnych ośrodków w Polsce.
W książce przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji wykonywane techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby, śledziony i przepuklin brzusznych.
Szczegółowo omówiono:
stosowany sprzęt i instrumentarium, sposoby ułożenia pacjenta na stole operacyjnym, opiekę anestezjologiczną i techniki znieczulenia, podstawowe techniki operacyjne, z dokładnym przedstawieniem poszczególnych etapów zabiegów, aspekty pracy personelu pielęgniarskiego na bloku operacyjnym.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2020-02-15
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 193
Co to jest wodzianka białoruska? Z czego słynęła benedyktynka? Czy wyborny różany likier mógłby zachwycić naszych gości? A może warto spróbować zadziwić...
Baśnie i bajki dla dzieci w podręcznej formie. Doskonałe także dla najmłodszych, gdyż posiadają sztywne strony. Doskonały wstęp do samodzielnego czytania....
Chcę przeczytać,