Instrumentarium i techniki zabiegówchirurgii małoinwazyjnej jamy brzusznej

Nowoczesna publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury postępowania z zakresu specjalistycznych małoinwazyjnych zabiegów operacyjnych w chirurgii ogólnej. Przygotowana została przez zespół doświadczonych pielęgniarek operacyjnych i biegłych w swoich dziedzinach chirurgów z różnych ośrodków w Polsce.

W książce przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji wykonywane techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby, śledziony i przepuklin brzusznych.

Szczegółowo omówiono:

stosowany sprzęt i instrumentarium, sposoby ułożenia pacjenta na stole operacyjnym, opiekę anestezjologiczną i techniki znieczulenia, podstawowe techniki operacyjne, z dokładnym przedstawieniem poszczególnych etapów zabiegów, aspekty pracy personelu pielęgniarskiego na bloku operacyjnym.

Informacje dodatkowe o Instrumentarium i techniki zabiegówchirurgii małoinwazyjnej jamy brzusznej:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2020-02-15
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788320059342

Tagi: Chirurgia

Kup książkę Instrumentarium i techniki zabiegówchirurgii małoinwazyjnej jamy brzusznej

Instrumentarium i techniki zabiegówchirurgii małoinwazyjnej jamy brzusznej - opinie o książce

Egiptologia
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Egiptologia

Księga, uderzająco podobna do cieszącej się ogromnym powodzeniem Smokologii, przenosi nas do Egiptu na początku XX w. Wyprawa młodych entuzjastów, zaopatrzona...

Moda. Kreatywność i relaks . kolorowanka dla dorosłych
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Moda. Kreatywność i relaks . kolorowanka dla dorosłych

Książka pełna fantastycznych rysunków modowych, które przywołasz do życia, kolorując je na swój wyjątkowy sposób. Miłośnicy...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;