Nowoczesna publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury postępowania z zakresu specjalistycznych małoinwazyjnych zabiegów operacyjnych w chirurgii ogólnej. Przygotowana została przez zespół doświadczonych pielęgniarek operacyjnych i biegłych w swoich dziedzinach chirurgów z różnych ośrodków w Polsce.
W książce przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji wykonywane techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby, śledziony i przepuklin brzusznych.
Szczegółowo omówiono:
stosowany sprzęt i instrumentarium, sposoby ułożenia pacjenta na stole operacyjnym, opiekę anestezjologiczną i techniki znieczulenia, podstawowe techniki operacyjne, z dokładnym przedstawieniem poszczególnych etapów zabiegów, aspekty pracy personelu pielęgniarskiego na bloku operacyjnym.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2020-02-15
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 193
Księga, uderzająco podobna do cieszącej się ogromnym powodzeniem Smokologii, przenosi nas do Egiptu na początku XX w. Wyprawa młodych entuzjastów, zaopatrzona...
Książka pełna fantastycznych rysunków modowych, które przywołasz do życia, kolorując je na swój wyjątkowy sposób. Miłośnicy...
Chcę przeczytać,