Nowoczesna publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury postępowania z zakresu specjalistycznych małoinwazyjnych zabiegów operacyjnych w chirurgii ogólnej. Przygotowana została przez zespół doświadczonych pielęgniarek operacyjnych i biegłych w swoich dziedzinach chirurgów z różnych ośrodków w Polsce.
W książce przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji wykonywane techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby, śledziony i przepuklin brzusznych.
Szczegółowo omówiono:
stosowany sprzęt i instrumentarium, sposoby ułożenia pacjenta na stole operacyjnym, opiekę anestezjologiczną i techniki znieczulenia, podstawowe techniki operacyjne, z dokładnym przedstawieniem poszczególnych etapów zabiegów, aspekty pracy personelu pielęgniarskiego na bloku operacyjnym.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2020-02-15
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 193
Gdy alfabet jest wesoły, chętnie chodzi się do szkoły. Literkowi przyjaciele fajnych przygód mają wiele. A w tej książce wielka sztuka: tu zabawa...
W jaki sposób się uczymy? Dlaczego zapominamy? Skąd biorą się tiki nerwowe? Na te i wiele innych pytań odpowiada ta książka. Przedstawia ona najnowsze...
Chcę przeczytać,