Instrumentarium i techniki zabiegów operacyjnych w transplantologii

Nowoczesna publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury postępowania na transplantacyjnym bloku operacyjnym. Powstała na podstawie doświadczeń pielęgniarek operacyjnych oraz chirurgów transplantacyjnych z różnych ośrodków w Polsce. Przeprowadza Czytelnika krok po kroku przez wszystkie etapy zabiegu: przygotowanie instrumentarium, bloku operacyjnego i pacjenta do operacji transplantacji narządu.

W książce omówiono m.in.:

specyfikę pracy na bloku operacyjnym - współpraca profesjonalistów, przygotowanie przedoperacyjne dawcy, opiekę anestezjologiczną podczas pobrania narządów i znieczulenie do ich przeszczepienia, pobieranie i przechowywanie narządów, przeszczepianie narządów - techniki operacyjne, z uwzględnieniem poszczególnych etapów, instrumentarium.

Publikacja jest adresowana zarówno do pielęgniarek operacyjnych pracujących w klinikach transplantacyjnych, jak i w szpitalach, gdzie pobierane są narządy do przeszczepów. Będzie również znakomitym źródłem wiedzy dla osób przygotowujących się do specjalizacji z pielęgniarstwa operacyjnego.

Informacje dodatkowe o Instrumentarium i techniki zabiegów operacyjnych w transplantologii:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2019-09-10
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788320057928

Tagi: Chirurgia

Kup książkę Instrumentarium i techniki zabiegów operacyjnych w transplantologii

Instrumentarium i techniki zabiegów operacyjnych w transplantologii - opinie o książce

Mój kucyk Pony. Pierwsza gwiazdka Różanki
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Mój kucyk Pony. Pierwsza gwiazdka Różanki

Dolinę Pony pokrywała gruba warstwa śniegu. Różanka i Koniczynka, przygotowując się do swojej pierwszej gwiazdki, postanowiły poszukać razem świątecznych znaków....

Encyklopedia zdrowia. Pierwsza pomoc
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Encyklopedia zdrowia. Pierwsza pomoc

Praktyczny poradnik zawierający informacje dotyczące udzielania pomocy ofiarom wypadków. Daje przekrój postępowania w sytuacjach, które mogą zdarzyć się...

Grzechy Południa
Agata Suchocka ;