Wysłanniczka aniołów, obrończyni niewinnych, nieśmiertelna istota. Poznaj Idis!
Przemierza ziemię od ponad 400 lat i korzysta ze swoich nadprzyrodzonych mocy, by walczyć ze złem. Skrzywdzisz nastolatkę? Idis cię znajdzie. Wrobisz lekarza w seryjne zabójstwa? Idis szybciutko wyjaśni to nieporozumienie. A może… jesteś wokalistą zespołu i potrzebujesz ochrony przed opętaniem?
Zapnij pasy i sięgnij po tę niezwykłą historię, w której stawką są ludzkie istnienia. Balans między tym, co ziemskie, a tym, co nadprzyrodzone, nie może zostać naruszony…
Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2024-07-29
Idis. Na przekór czasom
Idis jest wysłanniczką aniołów, pracuje jako obrończyni ludzi, od monad 400 lat. Nie zna swojej przeszłości, ale jak sama twierdzi, nie jest jej ta wiedza potrzebna. Obdarzona nadprzyrodzonymi mocami musi pomagać, chronić i bronić, każdą osobę na jaką dostanie zlecenie od aniołów. Tak oto poznajemy ją, podczas wykonywania swojej pracy, widzimy jak chroni nastolatki, broni niewinnych i walczy z każdym innym złem.
Powiem wam, że nie tego się spodziewałam, ale byłam pozytywnie zaskoczona. Historia z pozoru w dość zimny sposób opisuje zlecenia jakie dostaje Idis, ale ja osobiście czułam jej zaangarzowanie i uczucia. Dziewczyna jest przedstawiona jako samotniczka, która mam wrażenie, że nosi całe zło jakie ją spotyka, mimo to dalej dzielnie walczy o dobro innych. Historie są ciekawe i wciągające. Mamy w sumie 5 aniołów którym pomaga dziewczyna i ja osobiście byłam zachwycona każdą historią. Można znaleźć problemy za równo takie o jakich słyszy się w wiadomościach, jak również te z kategori fantastycznej. Styl autorki jest prosty i przyjemny w czytaniu, mimo szybkiej akcji książki, można w niej znaleźć momenty skłaniające do refleksji. Jak dla mnie fajny pomysł i super historie, szkoda tylko, że książka była tak krótka.
Przeczytane:2024-11-25, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
RECENZJA
„IDIS. NA PRZEKÓR CZASOM”
AUTOR: ELŻBIETA BARCZYK
WYDAWNICTWO: Wydawnictwo AlterNatywne
@wydawnictwoalternatywne
„Nie lubię tłumów. Nie potrafię się do nich przekonać, mimo że w tłumie niezwykle łatwo jest zachować anonimowość”.
„Idis. Na przekór czasom” to ciekawa pozycja z kategorii fantasy. Dostajemy pięć różnych, ciekawych i niezwykle wciągających historii, w której główną rolę gra Idis i pięć istnień, które musi ocalić. Każde opowiadanie inne, wyjątkowe i ma inny wydźwięk. Autorka ciekawie połączyła akcenty fantastyki, istot nadprzyrodzonych, aniołów, diabłów, wampirów z ludzkim światem, tworząc doskonałe historie, pełne akcji i emocji. Całość dynamicznie poprowadzona, dużo się dzieje, dostajemy ciekawych bohaterów, którzy są dobrze nakreśleni. Autorka umiejętnie dozuje napięcie, podsycając naszą ciekawość, dając sporą mieszankę emocji, wydarzeń, które pozwalają poznać naturę bohaterów. Autorka ma lekki i przyjemny styl, dzięki czemu książkę czyta się bardzo szybko.
W pierwszym opowieść dostajemy historię Alice dziewczynki, która była krzywdzona w najokrutniejszy sposób, nie mogąc poradzić sobie z tym co ją spotkało decyduje się na ostateczny krok. Idis musi zapobiec temu.
Napisana jest z perspektywy głównej bohaterki Idis, to ona opowiada nam poszczególne historie, w których bierze udział. Dzięki czemu możemy idealnie wczuć się w jej sytuację, zobaczyć piętrzące się w niej emocje, a przede wszystkim poznać ją dokładniej. Idis to samotny wilk, który przemierza świat, stawiając czoła wyzwaniom, które na nią czekają. Czasami jest zmęczona tym wszystkim, ma dość swojej pracy. Od wieków ma do czynienia ze złem drzemiących w ludziach i ich najmroczniejszymi instynktami. Była strasznie samotna, co czuć była na kartkach tej książki.
„Był grzechem, zakazanym owocem, któremu żaden człowiek nie był w stanie się oprzeć. Mnie też przychodziło to z trudem, bo w końcu jako człowiek nie jestem wolna od pokus”.
Książka, opowiada historię dziewiętnastoletniej Idis, dla której zatrzymał się czas. Od momentu, kiedy została wysłanniczką aniołów, nie starzeje się. Zawieszona między światem ludzkim i nieziemskim przemyka niezauważona pomiędzy ludźmi. Gdy wydarzy się coś złego, anioły zwracają się do niej po jej pomoc, tak więc przemierza ziemię od ponad 400 lat, korzystając ze swoich mocy, by ratować niewinne istoty, dając im przyszłość. Toczy samotną walkę dla ludzi, nic nie oczekując w zamian.
Jednak jak szybko pojawia się w życiu ludzi, tak szybko z niego znika, zostając zapomniana. Nie ingeruje w ich przyszłość.
Równowaga między tym, co ziemskie a siłami nadprzyrodzonymi, nie może zostać naruszona.
Polecam.