Bóg-Cesarz Kairominas jest panem wszystkiego, co go otacza. Pokonał wszystkich wrogów, zjednoczył cały świat pod swoimi rządami i opanował magię. Większość czasu zajmują mu potyczki z arcywrogiem, który wciąż próbuje najechać świat Kaia.
Dziś jednak jest inaczej. Dziś Kai musi się udać na randkę.
Zewnętrzne moce zmusiły go do spotkania z kimś, kto mu dorównuje – kobietą z innego świata, która osiągnęła równie wiele, co on. Co się stanie, kiedy najważniejszy mężczyzna na świecie zostanie zmuszony, by zjeść kolację z najważniejszą kobietą?
Wydawnictwo: Mag
Data wydania: 2017-03-15
Tytuł oryginału: Perfect State
Tłumaczenie: Anna Studniarek-Więch
Amerykański filozof Hilary Putnam popełnił eksperyment myślowy znany jako teoria mózgu w naczyniu. Zakłada on, że mózg człowieka znajduje się w zamkniętym naczyniu i podpięty jest do superkomputera. Urządzenie stymuluje odbieranie bodźców tworzących złudzenia osób, przeżyć czy wreszcie całego świata. Proces ten może być jednostkowy albo i zbiorowy. Nie da się bowiem odróżnić czy ktoś żyje samoistnie, czy jest sterowany za pomocą elektrycznych impulsów stymulujących rozum.
Na tym bazuje Sanderson i aż prosi się o pociągnięcie tego wątku.
"Idealny stan" to krótka, ale ciekawa książka, opowiadająca o Kairominie, który włada całym światem. Światem, w którym jest najważniejszą osobą i który sam tworzy. Kairomina nie jest jednak jedyną taką istotą. Są inni mu podobni i władający własnymi światami. W "Idealnym stanie" mamy ukazany świat idealny dla danej osoby. Kairomina musi zmierzyć się ze swoim przeciwnikiem i prawdą o życiu jakie wiedzie. Książka potrafi wciągnąć już od samego początku głównie za sprawą dość ciekawej, oryginalnej fabuły, ale jak zwykle u Sandersona jest tego stanowczo za mało. Cała historia robi wrażenie zaledwie fragmentu całej historii, w którą jesteśmy wrzuceni nagle i w całym tym pędzie mamy mało czasu na nacieszenie się tą opowieścią. Jest to jednak książka warta przeczytania, przy której można miło spędzić czas.
Po utworzeniu koalicji ludzkich monarchów stawiających opór wrogiej inwazji, Dalinar Kholin i jego Świetliści Rycerze przez rok prowadzili przeciągającą...
Tęsknię za dniami przed Ostatnim Spustoszeniem. Epoką, zanim Heroldowie nas porzucili, a Świetliści Rycerze zwrócili się przeciwko nam. Czasem, gdy na...
Przeczytane:2024-10-01, Ocena: 4, Przeczytałam,
Idealny stan
Nie spodziewałam się tego. Książka opowiada o Kairominasie, mężczyźnie który dokonał tak wiele, że jest władcą wszystkiego co go otacza. W jego świecie wszyscy żyją zjednoczeni i szczęśliwi, a on sam włada nie tylko nimi ale i magią. Jego czas zajmuje głównie walka z największym z wrogów, ale tym razem los ma inne zajęcie dla Kaia. Tym razem mężczyzna zmuszony jest udać się na randkę, w celu stworzenia kolejnych Żywozrodzonych.
Powiem Wam, że czytając opis zastanawiałam się czy książka mająca tak mało stron i opowiadająca o spotkaniu dwojki ludzi może być ciekawa? I powiem wam, że może i to bardzo. Niewiem nawet kiedy ją skończyłam, wiem jest krótka, ale mimo to czyta się ją szybciej niż człowiek się spodziewa. Historia jest bardzo ciekawa, inna i zaskakująca, a umiejętność autora w wymyślaniu fantastycznych światów jest niesamowita. Sam świat był wspaniały, a to co się tam wydarzyło, mega. Napewno chcę sięgnąć po inne książki autora.