Idealny Stan

Bóg-Cesarz Kairominas jest panem wszystkiego, co go otacza. Pokonał wszystkich wrogów, zjednoczył cały świat pod swoimi rządami i opanował magię. Większość czasu zajmują mu potyczki z arcywrogiem, który wciąż próbuje najechać świat Kaia.
Dziś jednak jest inaczej. Dziś Kai musi się udać na randkę.
Zewnętrzne moce zmusiły go do spotkania z kimś, kto mu dorównuje – kobietą z innego świata, która osiągnęła równie wiele, co on. Co się stanie, kiedy najważniejszy mężczyzna na świecie zostanie zmuszony, by zjeść kolację z najważniejszą kobietą?

Informacje dodatkowe o Idealny Stan:

Avatar użytkownika - Colibri
Colibri
Przeczytane:2024-10-01, Ocena: 4, Przeczytałam,

Idealny stan

Nie spodziewałam się tego. Książka opowiada o Kairominasie, mężczyźnie który dokonał tak wiele, że jest władcą wszystkiego co go otacza. W jego świecie wszyscy żyją zjednoczeni i szczęśliwi, a on sam włada nie tylko nimi ale i magią. Jego czas zajmuje głównie walka z największym z wrogów, ale tym razem los ma inne zajęcie dla Kaia. Tym razem mężczyzna zmuszony jest udać się na randkę, w celu stworzenia kolejnych Żywozrodzonych.

Powiem Wam, że czytając opis zastanawiałam się czy książka mająca tak mało stron i opowiadająca o spotkaniu dwojki ludzi może być ciekawa? I powiem wam, że może i to bardzo. Niewiem nawet kiedy ją skończyłam, wiem jest krótka, ale mimo to czyta się ją szybciej niż człowiek się spodziewa. Historia jest bardzo ciekawa, inna i zaskakująca, a umiejętność autora w wymyślaniu fantastycznych światów jest niesamowita. Sam świat był wspaniały, a to co się tam wydarzyło, mega. Napewno chcę sięgnąć po inne książki autora.

Avatar użytkownika - NaturaLapsea
NaturaLapsea
Przeczytane:2022-03-12, Ocena: 3, Przeczytałem,

Amerykański filozof Hilary Putnam popełnił eksperyment myślowy znany jako teoria mózgu w naczyniu. Zakłada on, że mózg człowieka znajduje się w zamkniętym naczyniu i  podpięty jest do superkomputera. Urządzenie stymuluje odbieranie bodźców tworzących złudzenia osób, przeżyć czy wreszcie całego świata. Proces ten może być jednostkowy albo i zbiorowy. Nie da się bowiem odróżnić czy ktoś żyje samoistnie, czy jest sterowany za pomocą elektrycznych impulsów stymulujących rozum.

Na tym bazuje Sanderson i aż prosi się o pociągnięcie tego wątku.

Avatar użytkownika - EmnildaAmelberga
EmnildaAmelberga
Przeczytane:2017-12-12, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 33 książki - 2017 ,

"Idealny stan" to krótka, ale ciekawa książka, opowiadająca o Kairominie, który włada całym światem. Światem, w którym jest najważniejszą osobą i który sam tworzy. Kairomina nie jest jednak jedyną taką istotą. Są inni mu podobni i władający własnymi światami. W "Idealnym stanie" mamy ukazany świat idealny dla danej osoby. Kairomina musi zmierzyć się ze swoim przeciwnikiem i prawdą o życiu jakie wiedzie. Książka potrafi wciągnąć już od samego początku głównie za sprawą dość ciekawej, oryginalnej fabuły, ale jak zwykle u Sandersona jest tego stanowczo za mało. Cała historia robi wrażenie zaledwie fragmentu całej historii, w którą jesteśmy wrzuceni nagle i w całym tym pędzie mamy mało czasu na nacieszenie się tą opowieścią. Jest to jednak książka warta przeczytania, przy której można miło spędzić czas.

Avatar użytkownika - Max
Max
Przeczytane:2018-08-24, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, 2018,
Rytm wojny I
Brandon Sanderson0
Okładka ksiązki - Rytm wojny I

Po utworzeniu koalicji ludzkich monarchów stawiających opór wrogiej inwazji, Dalinar Kholin i jego Świetliści Rycerze przez rok prowadzili przeciągającą...

Droga królów
Brandon Sanderson0
Okładka ksiązki - Droga królów

Tęsknię za dniami przed Ostatnim Spustoszeniem. Epoką, zanim Heroldowie nas porzucili, a Świetliści Rycerze zwrócili się przeciwko nam. Czasem, gdy na...