Co robiła Carrie Mathison, zanim trafiła na Nicolasa Brody’ego?
Bejrut 2006. Cierpiąca na dwubiegunowe zaburzenia afektywne agentka CIA Carrie Mathison
zostaje zdekonspirowana. Musi wracać do Waszyngtonu i pracować za biurkiem. Nie może
tego znieść. Sprawa z Libanu nie daje jej spokoju. Carrie zaciekle walczy ze swoją chorobą
psychiczną i trudną przeszłością. Sprzeciwia się szefom i łamie zasady, by osiągnąć cel,
który stał się jej obsesją – złapać jednego z najniebezpieczniejszych terrorystów na świecie.
Podwójni szpiedzy, intrygi na wysokim szczeblu, przypadkowy seks, życie w ciągłym
zagrożeniu... Czy Carrie odnajdzie w tym chaosie właściwą drogę? Czy odkryje prawdę?
„Homeland. Ścieżki Carrie” to rewelacyjny thriller – nie tylko dla fanów serialu!
Informacje dodatkowe o Homeland. Ścieżki Carrie:
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2013-10-09
Kategoria: Muzyka, film
978-83-7515-276-0
Przeczytane:2019-03-10,
Ostatnio w moje ręce wpadła książka ‘HOMELAND. Ścieżka Carrie’ Andrew Kaplan’a. Pozycja to prequel serialu. Szczerze powiedziawszy, nie mam czasu na oglądanie telewizji, bądź śledzenie nowości serialowych w Internecie, dlatego wspomniana odsłona nie jest mi w ogóle znana. Skupię się na książce i przedstawię Wam pokrótce w czym tkwi cały szum wokół tego thrillera.
Zaczniemy od najważniejszej kwestii, czyli głównej bohaterki. Jest nią Carrie Mathinson, szpieg szeregów CIA walcząca z chorobą psychiczną i trudną przeszłością. Jedna z najlepszych agentek służb wywiadowczych, idealny pracownik, doceniany i szanowany wśród dowodzących mężczyzn. Szósty zmysł, którym cechuje się kobieta doprowadza ją do możliwości złapania najniebezpieczniejszego terrorysty świata. Cel to chronić kraj przed niespodziewanymi atakami.
Kocham thrillery szpiegowskie, jest to gatunek, który przyprawia mnie o szybsze bicie serca. Tajne służby, terroryzm, Stany Zjednoczone, bliski wschód to moje klimaty. Każdą nową powieść traktuję z pewną dozą dystansu, bo któż mógłby jeszcze bardziej mi zaimponować. W przypadku Andrew Kaplana’a facet ma mistrza. Jego styl pisania doprowadzał do tak szybkiej i zaskakującej akcji, że nie sposób było oderwać się od książki i wrócić do obowiązków dnia codziennego. Do przodu, do przodu i ciągle do przodu. Strach, fascynacja to emocje, które cały czas nam towarzyszą, aż do granic bólu (brak tchu w piersiach :-)). Treść jak najbardziej nadaję się na wielki ekran. Nic dodać nic ująć. Teraz jak nic muszę znaleźć czas na serial, nie wyobrażam sobie nie obejrzeć choć pięciu odcinków. Byłby to istny grzech!
Jeśli jesteś fanem serialu ‘Homeland’, lektura powinna stać się Twoim numerem jeden, jeśli chodzi o nadrabianie zaległości w dobrych pozycjach książkowych. Natomiast gdy nie znasz serialu, spróbuj tak jak ja od książki, a do oglądania usiądziemy razem i podzielimy się wrażeniami.
kjakksiazka.blogspot.com