Pierwsza tak wyczerpująca biografia Adolfa Hitlera, uwieńczona sukcesem próba oceny osobistej roli tej postaci w całościowej analizie systemu nazistowskiego.
Nowatorska w podejściu autora jest próba wskazania, co w procesie prowadzącym do powstania Trzeciej Rzeszy i w jej tragicznej historii było dziełem Hitlera i wynikiem jego talentów i cech charakteru, a co było skutkiem strukturalnych i politycznych problemów, a także działań innych ludzi. Autor drobiazgowo i z wielką przenikliwością odtwarza warunki, które umożliwiły wyniesienie Hitlera, ukazuje jego metamorfozę z ponurego fanatyka, ,,dobosza’’ uparcie wybijającego w monachijskich piwiarniach rytm nienawiści, w inspiratora niesławnie przegranego puczu, a w końcu w wodza ruchu, który ujarzmił naród niemiecki.
Wielkim atutem tej książki jest to, że Autor korzystał z nieznanych dotychczas źródeł, z niepublikowanych fragmentów Dzienników Goebbelsa. Hitler Iana Kershawa to monumentalne, znakomicie udokumentowane dzieło, które jest i jeszcze długo pozostanie najlepszą biografią . Tom pierwszy obejmuje lata 1889-1936.
Profesor Ian Kershaw, dziekan Wydziału Historii na uniwersytecie w Sheffield, w początkach swojej kariery naukowej zajmował się historią średniowiecza. Od wielu jednak lat w centrum jego zainteresowań badawczych znajduje się okres nazizmu, a szczególnie postać Adolfa Hitlera.
Informacje dodatkowe o Hitler 1889-1936. Hybris:
Wydawnictwo: Rebis