Historia języka niderlandzkiego

Do przygotowania niniejszej książki zachęciły autora wykłady z historii języka prowadzone od lat dla studentów niderlandystyki.

Pomyślana jest ona przede wszystkim jako pomoc naukowa towarzysząca zajęciom dydaktycznym z tego przedmiotu. Skorzystać z niej mogą oczywiście także wszyscy zainteresowani historią języka niderlandzkiego. W ujęciu naszym historia języka pomyślana jest jako integralna część historii społecznej. Dlatego w podręczniku tym opisano także otoczenie społeczne i kulturowe, w jakim znajdowali się ludzie w poszczególnych okresach historycznych. Książka daje przegląd historii języka od czasu pojawienia się pierwszych tekstów staroniderlandzkich aż po czasy współczesne. Z myślą o czytelnikach, którzy nie znają dobrze historii Niderlandów, poszczególne rozdziały poprzedzone zostały krótkim omówieniem dziejów polityczno‑społecznych epoki, bez których znajomości trudno byłoby w pełni zrozumieć zjawiska i przemiany zachodzące w języku.

Informacje dodatkowe o Historia języka niderlandzkiego:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Atut
Data wydania: 2023-02-23
Kategoria: Inne

Kup książkę Historia języka niderlandzkiego

Gramatyka języka niderlandzkiego z ćwiczeniami
Norbert Morciniec0
Okładka ksiązki - Gramatyka języka niderlandzkiego z ćwiczeniami

Język niderlandzki jest - po angielskim i niemieckim - trzecim pod względem popularności językiem germańskim. W Europie posługuje się nim ponad 14 mln...