50 pysznych dań kojących ciało i duszę!
Przyprawiające o zawrót głowy fakty!
Świadome odżywianie angażujące wszystkie zmysły!
Śmieciowe jedzenie pogarsza nasz stan psychiczny i szkodzi planecie. Przyczynia się do epidemii otyłości, cukrzycy, przewlekłych chorób jelit, astmy, alergii pokarmowych i nietolerancji glutenu. Nie ma czasu do stracenia. Trzeba działać!
Na szczęście istnieje takie jedzenie, które ma dobroczynny wpływ na naszą duszę, a także na środowisko, zrównoważoną produkcję żywności, dobro zwierząt oraz na nasze serce i resztę organizmu.
Znany szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt oraz dziennikarz naukowy Henrik Ennart dzielą się poradami, co jeść, żeby lepiej się czuć. Przekazują najnowszą wiedzę naukową, a dzięki masie smacznych przepisów podpowiadają, jak zastosować ją w praktyce. Przekonują, że poczucie szczęścia gwarantuje nam nie tylko to, co najsmaczniejsze, lecz także to, co wspiera zrównoważony rozwój środowiska. Od spożywanych przez nas posiłków zależy bowiem nie tylko nasze zdrowie, ale i kondycja planety.
To książka dla każdego, kto rozumie już, że ciało i umysł są ze sobą połączone oraz że dieta i flora bakteryjna mają w obu wypadkach decydujące znaczenie.
Jak bakterie jelitowe wpływają na uczucia?
Czym jest żywienie spersonalizowane?
Co daje mindful eating?
Na czym polega psychobiotyczny kurs gotowania?
Czytaj, jedz i bądź szczęśliwy!
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2019-09-18
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 240
Tytuł oryginału: Happy Food 2.0
Hamburger o działaniu przeciwzapalnym? Sok z buraka zamiast viagry? To możliwe. Zawartość talerza wpływa zarówno na ciało, jak i na umysł. Może...
Przeczytane:2020-06-17, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2020 roku, 12 książek 2020, 26 książek 2020,
Ksiażka którą powinien przeczytać każdy psycholog i każda osoba zainteresowana najnowszymi odkryciami o tym jak jedzenie wpływa na masze zdrowie psychiczne i samopoczucie. Okazuje się,że nie głowa a flaki tu rządzą. Bardzo coś!