Guzik z mleka czyli fantastyczne eksperymenty dla ciekawych świata

Korozja, denaturacja białek czy destylacja wody… te wydawało by trudne do przyswojenia pojęcia autor i ilustrator w jednej osobie wyjaśnia w prosty, zrozumiały dla każdego sposób. W książce tej mali i duzi badacze poznają zasady zjawisk istniejących w przyrodzie. Do tego samodzielnie eksperymentując, znajdą sprytne sposoby na to, jak z dala od rzeki czy jeziora zdobyć wodę, bez trudu zgnieść zakręconą plastikową butelkę lub zamienić stalowy gwóźdź w miedziany. Dowiedzą się też, dlaczego wnętrze czajnika przypomina jaskinię, w jaki sposób czarny węgiel czyści wodę, po co dawniej podczas sztormu wylewano oliwę do morza i wielu innych ciekawych rzeczy.

Łącznie w książce autor opisał 45 różnorodnych tematów wyjaśniających zjawiska chemiczne i fizyczne panujące wokół nas.

Wszystkie zaprezentowane krok po kroku eksperymenty bez trudu można zrobić w domu, a do zabawy zaprosić całą rodzinę.

Książka ilustrowana ciekawymi i zabawnymi rysunkami znakomicie uatrakcyjnia pierwszą przygodę młodych czytelników ze światem chemii i fizyki.

Informacje dodatkowe o Guzik z mleka czyli fantastyczne eksperymenty dla ciekawych świata:

Wydawnictwo: Multico
Data wydania: 2018 (data przybliżona)

Kup książkę Guzik z mleka czyli fantastyczne eksperymenty dla ciekawych świata