Cześć! Jestem GUTEK ZAWADA. Jeśli przeczytałeś pierwszy tom moich przygód Pan Flat nadchodzi!, to już się znamy. Jeżeli nie, podpowiem Ci: w pokoju mieszka ze mną paczka potworów. Skąd się wzięły? Z Księgi potworów, z której wypędził je złowrogi DOKTOR BRZYDKOF. Teraz są tu, w realnym świecie. Najgorsze jest jednak to, że doktor Brzydkof i jego pomocnik Śnięty też się tutaj znaleźli i na początek postanowili pogrążyć restaurację Nautilus. Na szczęście Kuchniomistrz, potwór z kuchni, pomoże nam przeprowadzić plan, który pokrzyżuje szyki doktorowi i jego kolesiowi. Perypetie i kłopoty gwarantowane!
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2018 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: L'agus i els Monstres: Salvem el Nautilus!
Tłumaczenie: Patrycja Zarawska
Cześć! Jestem GUTEK ZAWADA. Może jeszcze o tym nie wiesz, ale wcześniej czy później musimy się zaprzyjaźnić. Do niedawna byłem całkiem normalnym...
Szósta część komiksowej serii idealnej do samodzielnego czytania. Zbliża się dzień dorocznego balu wróżek! W tym roku za jego organizację odpowiada...
Przeczytane:2019-04-26, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2019, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2019,
"Gutek i potwory - obronić Nautilusa" to dalszy ciąg szalonych przygód tej zwariowanej bandy przyjaciół. Pamiętacie Doktora Brzydkofa? To ten paskudny gość, który wypędził mieszkańców Księgi potworów. Nadszedł czas na zemstę. A ta, nie może być działaniem gwałtownym i nieprzemyślanym. To nie w stylu wspaniałych, oczytanych, sympatycznych stworów.
Poza zemstą, paczka przyjaciół z Gutkiem Zawadą na czele, będzie chciała obronić restaurację o nazwie Nautilus, którą paskudny doktorek chce zniszczyć.
Efekt ich zasadzki, a także pomysłowość planu jaki przygotują, zachwyci nie tylko młodych czytelników. Ich rodziców również! A nawet wiecie kogo? Rodziców Gutka, którzy myśleli, że z tego chłopaka już nic dobrego nie wyrośnie - łobuz, leniuch i bałaganiarz. Tymczasem...
Tymczasem poza czytaniem i wielką wyobraźnią, poza dbaniem o przyjaźń, warto pomagać! Warto się uczyć, zmieniać, walczyć ze swoimi słabościami. Nie tylko po to, żeby zaskoczyć rodziców. Przede wszystkim po to, żeby zaskoczyć samego siebie! W każdym z nas ukryta jest wielka moc. W każdym ukryte są specjalne umiejętności, trzeba je tylko sprytnie odnaleźć i wyciągnąć na powierzchnie. Czasem w bólach, czasem to długo trwa, ale jaka później satysfakcja!
A nasze niepowodzenia przekuwajmy w sukcesy! To co wg nas jest zwykle, nijakie, wg innych może okazać się hitem! A pamiętajcie - nie naśladujmy innych - bądźmy sobą :)
Takie przesłania niesie ze sobą druga część przygód sympatycznego chłopca. Bardzo ważne i mądre słowa, szczególnie dla dzieci, które dopiero zaczynają stawiać pierwsze kroki w "poważniejszym" życiu. Do tego znowu połączenie opowieści z niesamowitymi dialogami i super rysunki. Ta książka czyta się sama. Ta książka sama wpada w nasze ręce :) Ta książka jest przedmiotem kłótni rodziców z dziećmi o to, kto czyta ją pierwszy! A na końcu czujemy niedosyt... Na całe szczęście jest część 3 ;)