Grzech pierworodny. Róże z lodu. Tom 24

Przyjaciel Siverta, David, musi uciekać przed Niemcami i Sivert godzi się go ukryć w Stornes. Mali bardzo się tym niepokoi. Jeśli Niemcy schwytają zbiega, najstraszniejsze konsekwencje dosięgną ich wszystkich, a także wielu innych ludzi ze wsi. Ola wie, że jest obserwowany przez Niemców, dlatego nie może przeprowadzić Davida do szwedzkiej granicy. Z każdym mijającym dniem niebezpieczeństwo, że David zostanie schwytany, jest coraz większe...

Mimo niesprzyjających wojennych lat rodzina przygotowuje się jednak do świąt Bożego Narodzenia, a lanie świec to dla Mali jedna z najprzyjemniejszych prac w tym okresie.

"Każda z dziewczynek dostała pudełko, do którego mogła składać zrobione przez siebie świece.
Marilena podziwiała swoje dzieło. Uniosła jedną z nich w górę i uważnie jej się przypatrywała. - One są po prostu piękne, te moje świece - powiedziała bez skrępowania.
- Masz rację, są piękne - przyznała Mali. - Naprawdę jesteście obie bardzo zdolne.
- Ja dam moje mamie i tacie jako gwiazdkowy prezent - rozpromieniła się Marilena.
Mała Mali zerknęła spod oka na matkę, zajętą przy kuchni.
- Ja też dam mamie - szepnęła, mrugając. - Tylko jeszcze teraz mama nie może się o tym dowiedzieć".

Informacje dodatkowe o Grzech pierworodny. Róże z lodu. Tom 24:

Wydawnictwo: Elipsa
Data wydania: 2007-06-28
ISBN: 978-83-60446-49-2

Kup książkę Grzech pierworodny. Róże z lodu. Tom 24

Grzech pierworodny. Róże z lodu. Tom 24 - opinie o książce

Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2013-06-13, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 (190) książek w 2013, Obyczajowe, Mam,
Rodzina Mali przeżyła wojnę, lecz nie bez swoich osobistych tragedii. Wnuki podrosły, Dorbet urodziła córeczkę. Nie wiem czy autorka tak celowo, ale i w tym tomie poleciała mi łezka z oka.
Grzech pierworodny. Łabędzi śpiewi. Tom 26
Boge Anne-Lise0
Okładka ksiązki - Grzech pierworodny. Łabędzi śpiewi. Tom 26

W życiu Mali następuje kolejny, dramatyczny zwrot. Mali nie wie, czy zdoła dźwigać dalej brzemię grzechu pierworodnego. Rodzina i przyjaciele wspierają...

Grzech pierworodny. Igranie z losem. Tom 23
Boge Anne-Lise0
Okładka ksiązki - Grzech pierworodny. Igranie z losem. Tom 23

Ola, nie bacząc na protesty żony, angażuje się w działalność konspiracyjną i przeprowadza uciekinierów przez zieloną granicę. Dorbet szaleje z niepokoju...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska