NAGRODA GŁÓWNA W KONKURSIE NOWY DOKUMENT TEKSTOWY 2022
Całkiem żywotny denat, jego kumpel Peter Bruegel i cała paleta zazębiających się posępnie sąsiadów - osiedlu Bezpieczny Zakątek nie sposób odmówić puchnącej atmosfery. Czytelnik obserwuje z niepokojem tę kruszącą się, strzeżoną Wieżę Babel, którą z plastyczną precyzją, surrealną elegancją i groteskowym humorem kreśli Justyna Hankus w swoim powieściowym debiucie - Grisaille o zwykłym osiedlu. Dzięki filmowości ujęć i polifonicznej narracji możemy z każdą kolejną sekwencją podejrzeć wnętrza nie tylko mieszkań, ale również głów/serc krwistych, niezwykle ludzkich bohaterów książki. Diabeł spadł z dachu - a to dopiero początek.
Laudacja jury:
,,Sztuka nie imituje życia. Sztuka antycypuje życie" - ta sentencja, wyimek z esejów Jeanette Winterson, oddaje przesłanie nagrodzonej przez nas powieści. Grisaille o zwykłym osiedlu Justyny Hankus to opowieść wyrastająca z fascynacji sztuką. Sztuką rozumianą jako element wszechobecny w ludzkiej rzeczywistości i z niej wyrastający. Autorka rozpoczyna swoją opowieść ekfrazą obrazu Chrystus i cudzołożnica Pietera Bruegla, a następnie bez żadnego ostrzeżenia atakuje czytelnika plastycznymi opisami przestrzeni. Sposób prowadzenia narracji, wielość bohaterów i obrazów sprawia, że odbiorca może mieć wrażenie udziału w ekspresjonistycznym opisie akcji tworzenia. Justyna Hankus ,,odmalowuje" losy bohaterów zamieszkujących osiedle Bezpieczny Zakątek. Każde mieszkanie i jego domownicy stanowią element mozaiki, a pisarka układa z ich losów ni to groteskową, ni to surrealistyczną opowieść.
dr hab. Ewa Bartos
Wydawnictwo: Instytut Literatury
Data wydania: 2022-10-10
Dwie dusze Mateusza Kusego zakłócają rytm życia mieszkańców Rutek nad jeziorem Ruty, a jedna dusza Wiedźmawy musi wystarczyć na dwoje - na nią i na Upa...
Przeczytane:2022-11-10, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, Książki XXI wieku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu, 52 książki 2022,