Gra w życie

Arcymistrz wielkiej gry

W tej grze polegaj tylko i wyłącznie na sobie Tańcz z przeciwnikiem i to Ty nadawaj rytm Naucz się zwyciężać również w obliczu porażki

Na większą skalę gry są integralnymi i dynamicznymi składnikami nieświadomego planu życiowego czy też scenariusza każdej jednostki: wypełniają one czas aż do śmierci, a przy tym posuwają akcję naprzód
Eric Berne, W co grają ludzie

Udało Ci się wygrać już na starcie. Z milionów plemników to właśnie ten jeden, który zadecydował o tym, kim jesteś i jak wyglądasz, dał Ci szansę na uczestnictwo w dalszej rozgrywce -- najbardziej ekscytującym wydarzeniu w przyrodzie -- grze w życie.

Światowej klasy psycholog Eric Berne dowodził, że każdy z nas jest skazany na prowadzenie określonych gier, związanych z określonym statusem społecznym, stanem cywilnym, zawodem czy kondycją psychofizyczną. Poznanie zasad pozwala lepiej zrozumieć zarówno siebie, jak i innych ludzi.

Podobną tezę wysnuwa Kirschner, jeden z najbardziej kontrowersyjnych współczesnych filozofów. Daje nam jednak wybór -- możemy spędzić życie na nieustannej walce, w towarzystwie upiora przegranej, lub stać się wytrawnymi graczami i delektować się każdą chwilą. Spisując czternaście rozgrywek, które są nieodłącznym składnikiem naszej egzystencji, autor wskazuje, jak -- przestrzegając określonych reguł -- zwyciężyć lub też przegrać, lecz zachować twarz.

Gra w harmonię Gra ze strachem Gra z miłością Gra z manipulacjami Gra z cierpliwością Gra we władzę Gra w reakcję Gra w szczęście Gra z partnerem Gra komunikacyjna Gra w fantazję Gra organizacyjna Gra w demokrację Finał

Informacje dodatkowe o Gra w życie:

Wydawnictwo: Sensus
Data wydania: 2010-03-01
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Gra w życie

Gra w życie - opinie o książce

Biblia egoistów. Od stanu zależności do pełnej wolności
Josef Kirschner0
Okładka ksiązki - Biblia egoistów. Od stanu zależności do pełnej wolności

Egoizm czyni wolnym Pycha: Istnieje tylko jeden rodzaj wiary -- wiara w samego siebie. Chciwość: Z rzeczy koniecznych potrzebujesz tych najlepszych...

Szczęście przez samodzielność. Umiesz liczyć, licz na siebie
Josef Kirschner0
Okładka ksiązki - Szczęście przez samodzielność. Umiesz liczyć, licz na siebie

Egoiści też chcą być szczęśliwi doświadczaj radości bycia sobą nie poddawaj się manipulacji weź szczęście we własne ręce Indywidualność w...