Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2007-10-03
Zbiór opowiadań bardzo różni bohaterowie pokazani głęboko jak na to pozwala forma opowiadania. Zaskakujące zakończenia pozostawiające wiele refleksji. Dla mnie najbardziej pasjonujące jest opowiadanie opisujące kobietę czytającą kryminał tak rozczarowana zakończeniem książki że czytelniczka sama dokończa historię ale robi to w realistycznym życiu. Proza literacka miesza się z rzeczywistością.
Po lekturze "Prawiek i inne czasy" oraz "Dom dzienny, dom nocny" wypada dosyć kiepsko jak na Tokarczuk. Opowiadanka w zasadzie bez ładu i składu i mam wrażenie, że nie pasujące do siebie. Najlepsze to moim zdaniem to o niespełnionej tancerce.
Solidne tomidło opowiadań. Każde inne i w każdym zachwyca mistrzowski styl i "oko" autorki. Skupienie na detalach, przepatrywanie rzeczy na wskroś, człowiek poskładany z odczuć i myśli i mijający czas.
Mistrzyni obserwacji, koneserka języka pisanego- Olga Tokarczuk- kładzie pod mikroskop swego talentu szare życie zwykłych ludzi. Czasem jest to niespełniona tancerka, wariat, gospodyni domowa zaczytana w kryminałach, matka uwodząca męża córki, zabłąkany w czasoprzestrzeni angielski profesor, niemiecki hrabia, podsłuchująca sąsiadkę mama bliźniaków, schizofrenik, przymusowy mieszkaniec bezludnej wyspy, małżeństwo na zakręcie... długo by wymieniać. Przyglądamy się im z ciekawością i delikatnością badacza, z pietyzmem i łagodnością przypinającego szpilkami skrzydła motyla. Niespodziewanie w tym marazmie codzienności, we wszystkich odcieniach szarości odnajdując głębię ludzkich marzeń, dążeń, pragnień. A nawet jeśli nie, uderzeni nagłą myślą, zaczynamy dostrzegać uparte trwanie rzeczy.
Symboliczny wielogłos gry na wielu bębenkach wprowadza w trans i nie pozwala przyspieszyć. Trzeba zarezerwować sporo czasu, by przetrawić słowa i przyoblec je w myśli. Niezmiernie warto jednak pójść tą drogą.
Akcja osadzona została w XVIII wieku na ziemi podolskiej, gdzie współistnieją obok siebie kultury żydowska i chrześcijańska. W świecie, w którym tak wiele...
Thriller moralny, który do ostatniej strony trzyma w napięciu. Akcja rozgrywa się w Kotlinie Kłodzkiej. Główną bohaterką jest Janina Duszejko - kiedyś...