Praca dra Mieczysława Sprengela zasługuje na szczególną uwagę zarówno ze strony osób profesjonalnie zajmujących się tematyką stosunków międzynarodowych w aspekcie politycznym jak i gospodarczym oraz zwykłego czytelnika. Wieloletnie badania naukowe prowadzone w Polsce i zagranicą zaowocowały niezwykle nowatorskim studium analizującym relacje australijsko-japońskie, które dla autora stanowią modelowy wręcz przykład stosunków bilateralnych oraz ich oddziaływania w kontekście regionalnym. Wypracowane w ciągu dekad porozumienia na linii Canberra-Tokio ilustrują w opinii Mieczysława Sprengela przykład pragmatyzmu i odrzucenia historycznych zaszłości w imię dwustronnej współpracy oddziałującej również w szerszym kontekście na stosunki w regionie Azji i Pacyfiku. Koncepcja książki, zawarte w niej tezy i wnioski pozwalają z całym przekonaniem stwierdzić, iż jest to studium dojrzałe, wnikliwe i zmuszające do głębszych refleksji. Z recenzji profesora Piotr Ostaszewski

Informacje dodatkowe o Gospodarczo-polityczne współczesne relacje Australii z Japonią. Wzorzec dla stosunków międzynarodowych w regionie Azji i Pacyfiku:

Data wydania: 2013-05-10
Kategoria: Polityka

Kup książkę Gospodarczo-polityczne współczesne relacje Australii z Japonią. Wzorzec dla stosunków międzynarodowych w regionie Azji i Pacyfiku

Gospodarczo-polityczne współczesne relacje Australii z Japonią. Wzorzec dla stosunków międzynarodowych w regionie Azji i Pacyfiku - opinie o książce

Zarys historii gospodarczej Australii w XX wieku
Mieczysław Sprengel0
Okładka ksiązki - Zarys historii gospodarczej Australii w XX wieku

Dzieje najnowsze Australii praktycznie w historiografii polskiej należą do rzadko podejmowanych problemów badawczych i publikacji naukowych. Dlatego niniejsza...