Seth i Eva przetrwali atak wirusa. Niestety z niewiadomych przyczyn stan Evy się pogarsza. W dodatku ofiarami zabójczej gorączki padają kolejni ludzie. Seth musi wyruszyć w niebezpieczną podróż w czasie, aby zatrzymać rozprzestrzenianie się wirusa. Ale nawet nie wie, jak katastrofalne skutki będą miały wydarzenia, które wywołał...
Wydawnictwo: Egmont
wyd. Egmont
rok: 2013
str. 472
ocena: 5/6
Czy można tak po prostu wyparować? Rozpłynąć się w powietrzu? Nie wydaje się to prawdopodobne, prawda? A może jednak? Może istnieje coś, co powoduje, że człowiek najzwyczajniej w świecie znika. Rozpływa się, a jedyne co po nim pozostaje to ubrania, ułożone dokładnie tak, jakby miał je na sobie oraz wiele, wiele pytań. Jak to się stało? A może ktoś go/ją porwał? Przecież to niemożliwe, żeby ta osoba zniknęła. A jednak, wszystko jest możliwe.
Ona i on. Pochodzą z dwóch różnych światów, a łączą ich w sumie dwie rzeczy. Pierwsza to wirus, którego atak oboje przetrwali, a druga to miłość. Najprawdziwsza jaka tylko może być. Jednak wszystko zaczyna się komplikować. Sielanka Ewy i Setha w szkole dla szczególnie uzdolnionych St. Mag's, kończy się wraz z rozpoczęciem fali tajemniczych zniknięć w Londynie, których nijak nie da się wytłumaczyć. W końcu nikt ot tak nie wyparowuje, prawda?
Z Ewą także nie jest najlepiej. Jej stan pogarsza się z dnia na dzień, a lekarze nie potrafią powiedzieć dlaczego tak się dzieje. W końcu w krwi dziewczyny nie wykryto żadnych niebezpiecznym bakterii, ani czegoś innego, co mogłoby zagrażać jej życiu. Więc co się dzieje? Dlaczego dziewczyna cały czas omdlewa? Czemu dostaje zapaści? Tego nie wie nikt...
Natomiast Seth... Musi ratować świat. Po tym jak okazało się, iż tajemnicze zniknięcia ludzi to sprawka Matta, jego najlepszego przyjaciela, chłopak dowiaduje się, że Parallon zamienia się w kolejne Londinium, że powstają tam areny, że odbywają się walki gladiatorów, a za tym wszystkim stoi Kasjusz Malchus. Ale żeby tego było mało, wir, dzięki któremu można podróżować w czasie, uległ rozregulowaniu, co zagraża nie tylko istnieniu Parallonowi, ale także całemu światu. Jakie będą skutki prób ratowania świata? Czy Ewa przeżyje? A co z Sethem? Czy Kasjusz ich dopadnie?
Książka... No cóż, jest dobra. Ba! To za mało powiedziane. Cały czas trzyma w niepewności, jest nieprzewidywalna. A to niedźwiadki kochają najbardziej :D (nie, przesadziłam, jest jeszcze 1D, a tego nic nie przebije).
Z tego co zauważyłam, autorka upodobała sobie kończenie w najmniej odpowiednim momencie. Jak można urywać w pół zdania? (Od razu przypomina mi się Gwiazd Naszych Wina). Ja rozumiem utrzymanie napięcia, wzniecenie ciekawości, ale żeby aż tak!? No bez jaj, to nie fair! Nie wiem czy wytrzymam do wydania kolejnej części (chyba, że jestem źle poinformowana i ta część już wyszła), a jak nie to sama napiszę zakończenie i tyle z tego będzie (będzie ono jedno zdaniowe, no może dwu, nic trudnego).
Polecam z całego serca i zachęcam do przeczytania.
Vic :D
Jak to dobrze, że autorka lub też wydawca postanowił dodać na początku książki skrót poprzedniej części. Jednak kilka lat od lektury pierwszego tomu zrobiło swoje, nie pamiętałam z niego kompletnie nic poza głównym wątkiem romantycznym. I to on, tak na marginesie, sprawiał, że ciężko mi było się powstrzymywać od przewracania oczami. Już pomijając to, że Seth z Ewą słodzą sobie tak, że chce się wymiotować przy każdym opisie ich czułostek - Sethos Leontis, ten idealny wymarzony facet dla każdej nastolatki, to tak naprawdę toksyczny, zaborczy i przesadnie kontrolujący buc. Tyle ode mnie. Cała reszta trzyma się znośnie, fabuła się w miarę klei i od pewnego momentu nawet zaczyna wciągać. Oczywiście nóż się otwiera w kieszeni na niewydany w Polsce tom trzeci, ale cóż poradzić. W razie czego za kilka lat będę mogła napisać, że znowu nic nie pamiętam z lektury poprzedniego tomu.
W drugiej części to już nie jest klimat starożytnego Rzymu i miłości, trwające całe millenia. Autorkę chyba zauroczył Lem albo Wells, ponieważ akcją zawładnęły całkowicie podróże w czasoprzestrzeni, badania naukowe i klimaty broni biologicznych. Główny bohater miota się, próbując bezskutecznie pomóc ukochanej Liwii/Ewie zarażonej dziwną, nieznaną chorobą. Tymczasem Ewa co drugą kartkę mdleje albo dostaje zapaści (czy to w ogóle możliwe, aby człowiek miał tyle tych zapaści w tak krótkim czasie? I tak szybko dochodził po nich do zdrowia). Pani Shulman chyba tym razem nieco się zapędziła. Choć nie można jej odmówić dobrego, lekkiego pióra.
Niestety to nie jest ostateczne rozwikłanie zagadki wirusa ani zakończenie historii. A co gorsza trzecia część nie doczekała się polskiego przekładu.
Nieustraszony rzymski gladiator. Lekkomyślna dziewczyna z XXI wieku. Tajemniczy wirus, który ich połączył... A.D. 152 Sethos Leontis, nadzwyczaj zręczny...
Przeczytane:2019-03-10,
Pierwsza część serii wywołała u czytelników różne emocje. Począwszy od pozytywnego przyjęcia tej pozycji, aż do negatywnych opinii. Sama nie do końca byłam pewna co sądzić o książce, ale mimo to byłam ciekawa, jak potoczą się dalsze losy bohaterów. Teraz spoglądając na przeczytaną już lekturę, pierwsze zdanie jakie przychodzi mi namyśl, to to, że kontynuacja jest całkowicie odmienna od swojej poprzedniczki.
Stan Ewy nadal się pogarsza. Z dnia na dzień dziewczyna słabnie w oczach. Tymczasem ofiarami wirusa padają kolejni ludzie. Seth musi wyruszyć w niebezpieczną podróż w czasie, jeżeli chce powstrzymać działanie wirusa i znaleźć odpowiedzi na dręczące go pytania.
W drugiej części serii "Gorączka" akcja zaczyna nabierać tempa, a autorka zadbała o nagłe zwroty akcji, które sprawiają, że nie książka nie tylko bardziej wciąga, ale jest także nieprzewidywalna. Sam pomysł na historię jest oryginalny i ciekawy. Tymczasem, gdybyśmy mieli porównywać ten tom do poprzedniego, kontynuacja jest zdecydowanie lepsza. Przede wszystkim poznajemy wielu nowych bohaterów, którzy zaczynają brać czynny udział w historii i stają się jej częścią. Wcześniej akcja toczyła się głównie wokół Setha i Ewy, to ich dzieje były tu najważniejsze. Teraz skupiamy uwagę głównie na wirusie.
Historia rozgrywająca się w książce rozszczepia się. Wiele wydarzeń dzieje się w tym samym czasie, ale w różnych miejscach. W jednej chwili obserwujemy zdarzenia w Parallonie, a w następnej jesteśmy w czasach współczesnych w akademiku Ewy, a jeszcze później w odległej przyszłości. Czasy przeplatają się między sobą i może czasami miałam wrażenie, że zaczynam się gubić w tej historii, ale mimo wszystko łatwo się w niej odnajdywałam.
"Gorączka 2" to książka, która pozytywnie mnie zaskoczyła. Poprzednio, w pierwszej części narzekałam na brak akcji i uważałam, że powieść jest nudna. Tutaj natomiast autorka nadrobiła wszystkie braki i stworzyła naprawdę dobrą lekturę. Książka na wiele wątków, a historia, która rozgrywa się na jej kartach jest skomplikowana. Myślę, że nawet jeżeli zawiedliście się na pierwszej części, a chcecie dać szansę drugiej, to naprawdę warto, bo możecie zostać mile zaskoczeni. Moim znaniem jest bardzo dobra.
Za możliwość poznania kontynuacji przygód Setha i Ewy, serdecznie dziękuję wydawnictwu Egmont :)