Gorące lato, morze, góry, jeziora, wyprawy w nieznane i tajemnice. A w tym wszystkim seks i miłosne uniesienia. Tajemnice letnich romansów odkryją przed nami m.in. Magdalena Witkiewicz, Katarzyna Berenika Miszczuk, K.A. Figaro i 7 innych autorek, które już nieraz rozbudzały kobiecą wyobraźnię. Czy nadchodzące lato będzie słoneczne? Nie wiadomo. Wiemy, że na pewno będzie gorące!
Data wydania: 2021-06-30
Każdy z nas ma jakieś sekrety, niektóre wywołują jedynie rumieniec wstydu, inne zaś odkryte mogą wywrócić życie do góry nogami.
A jeśli te sekrety dotyczą sfery erotycznej czy miłosnej, tym mocniej staramy się je chronić przed oczami innych. Nic tak bowiem nie rozpala kobiecej wyobraźni jak tajemnica…
W siedmiu opowieściach autorki poruszające serca czytelniczek zapraszają nad morze, w góry, nad jeziora i wyprawy w nieznane. W każdej kryje się pewien sekret. Sekret tylko dla dorosłych.
ELIKSIR - Katarzyna Berenika Miszczuk
Ewa zakłada pensjonat i jako księgowego zatrudnia tajemniczego Adama Iskrzyckiego. Im bardziej jednak próbuje go uwieść, tym bardziej jej się to nie udaje. Mężczyzna jest bowiem wyjątkowo skryty. I jako jedyny wydaje się odporny na jej urok. Taka zniewaga to dla Ewy wyzwanie. Podejmuje kolejną próbę.
Warzy eliksir miłosny.
KIM TY JESTEŚ? - K.A. Figaro
Anette jest skromną, cichą, zwykłą dziewczyną. Pracuje w kwiaciarni i czeka na księcia na białym koniu, który zjawi się u niej w pracy, a ona zakocha się od pierwszego wejrzenia. A potem będą żyli długo i szczęśliwie. Pewnego dnia rzeczywiście w jej życiu pojawia się Ernest. Jest ideałem. Przystojny, szarmancki, uprzejmy, od razu wpada dziewczynie w oko.
Szybko proponuje wspólny wyjazd na wakacje.
Już po drodze okazuje się jednak, że chłopak nie do końca jest taki kryształowy.
JEDWAB HRABINY - Jagna Rolska
Pochodząca z zacnego, lecz zubożałego szlacheckiego rodu młodziutka Cecylia dzięki małżeństwu ze starszym hrabią Osnowieckim zyskała bogactwo, prestiż i szczęście. Niestety, prysło ono wkrótce po ślubie, ponieważ mąż nagle zmarł. Cecylia próbuje zachować niezależność, jednak majątek męża i młoda wdówka są łakomym kąskiem dla bratanka hrabiego. Na horyzoncie pojawia się jednak młody kapitan Antoine. Cóż z tego, skoro Cecylii nie wolno nigdy więcej wyjść za mąż.
SEKRET POŻĄDANIA - Maya Frost
Gabriel jest właścicielem sekretnego elitarnego klubu, którego członkowie mogą spełniać najskrytsze fantazje seksualne. Pewnego dnia na drodze Gabriela zjawia się ognistowłosa Dagmara, dziennikarka o temperamencie równie gorącym co kolor jej włosów. Niestety, nie staje się kolejną zdobyczą Gabriela mimo jego starań. Czując pożądanie mężczyzny, stawia mu pewien warunek.
JESTEM KOBIETĄ - Anna Kasiuk
Joanna i Agnieszka mają wszystko – mężów, luksusowe domy i dobrze prosperujące interesy. Wiodą wygodne, choć nieco nudne życie. Ich mężowie bowiem zajmują się głównie pracą, nieco je zaniedbując, zwłaszcza w sypialni. Upalny bezruch przerywa młody przystojny ogrodnik, który niespodziewanie zastępuje ich starego pracownika.
TAJEMNICZA POKUSA - Agnieszka Rusin
Dawid i Maciej lecą razem na wakacje na Kretę. Obaj chcą się zabawić i korzystać z licznych uroków pięknej wyspy. Na drodze Dawida staje jednak tajemnicza nieznajoma. Wydaje się bardzo bezpośrednia i otwarta na letnią przygodę. Bo przecież mężczyzna nie wierzy w miłość. Czy greckie noce odmienią życie Dawida i przyniosą mu coś więcej niż letni romans?
DZIEWCZYNA RATOWNIKA - Zuzanna Arczyńska
Kirył śmiertelnie się nudzi na wieżyczce ratownika, pilnując kolejnych turnusów kolonistów spędzających wakacje nad jeziorem Bajkał. Może to lato nie będzie jednak tak do końca stracone i jak zwykle uda mu się poderwać jakąś dziewczynę. Zwłaszcza że plażą akurat przechadza się obłędna piękność.
"Gorące sekrety" to zbiór siedmiu opowiadań polskich autorek, których twórczość miałam okazję poznać w ich pełnowymiarowych powieściach lub opowiadaniach.
Motyw przewodni, jakim są tytułowe sekrety został bardzo ciekawie ujęty w poszczególnych tekstach. Mimo iż książka oscyluje głównie wokół erotyki, to znalazło się miejsce na głębsze problemy, przesłanie i refleksje.
"Żadnego „love story”, zakochiwania się i tym podobnych bredni. Sam radosny seks i nic ponadto. No, chyba że trafi na bogaczkę, ale to mu się przydarzało tak rzadko, że nie było o czym wspominać."
Każda z nowelek jest inna, napisana w różnym stylu i poprowadzoną fabułą. Łączą je gorące uniesienia, pożądanie i skrywane pragnienia. Bohaterowie zdecydowanie dadzą się lubić. Przyglądamy się ich poczynaniom trochę z przymrużeniem oka, ale i też po części na serio. Każdy z nas bowiem ma podobne oczekiwania, marzenia, fantazje, mniejsze lub większe sekrety. Na pewno niejedna z Was odnajdzie tu siebie. Autorki przemyciły tu sporą ilość humoru, ciętych ripost i ironii. Będzie pikantnie, namiętnie, gorąco i tajemniczo. Zostaniecie zabrane nad morze, jezioro, w góry. I tylko od Was zależy, gdzie zabawicie na dłużej.
"Przecież to zawsze on pierwszy zaczepiał kobiety. Mrugał, muskał, nęcił, obiecywał, słowem... świetnie się bawił, a potem porzucał. Jednak teraz, z jakiegoś powodu, nie miał na to wszystko ochoty. Miał ochotę tylko na nią."
Niektóre z opowiadań, jak chociażby "Sekret pożądania" Frost to dalsze przygody Gabriela z "Klubu pana G.". Myślę że to doskonały wstęp do kolejnej części historii Mileny i Gabriela. Podobnie ma się rzecz z tekstem "Eliksir" Miszczuk. Powracają tu bohaterowie z opowiadania "Przyprawy", które miałam okazję poznać w świątecznej antologii "Gorąca gwiazdka". Z przyjemnością wróciłam do Ewy i i Isrzyckiego. Są też takie, które mają otwarty finał, więc zapewne będziemy mogli liczyć na rozwinięcie.
"Gorące sekrety" to rozpalająca zmysły i wyobraźnię antologia w sam raz na upalne lato. Zabierz ją nad morze, jezioro, w góry, pod namiot i wszędzie tam, gdzie planujesz urlop.
Od razu mogę uspokoić wszystkich czytelników, że siedem zamieszczonych tekstów różnych autorów to nie istne bezeceństwa z przesadnym naciskiem na seks i wymyślne igraszki. Owszem, każde opowiadanie zawiera dawkę erotyki, ale do "365 dni" czy sławnego Greya jeszcze im bardzo daleko.
Nie będę streszczać każdego z opowiadań, ale sceneria: lato, woda (czasami morze, czasami jezioro, a czasami zagraniczne krajobrazy) nasuwają pewne tajemnicze i intymne chwile. Według mnie w zestawieniu tychże treści wygrała bezapelacyjnie pani K. A. Figaro. Dlaczego? Autorka postawiła bowiem na nasze bezpieczeństwo, dlatego też zaprojektowała tekst z przesłaniem. Powinny go przeczytać zwłaszcza młode, naiwne kobiety, które poprzez różowe okulary nadmiernie ufają obcemu mężczyźnie. Trzeba wiedzieć, że niewinne z pozoru zabawy, czarowanie słowami i gestami może przemienić się w koszmar. Jestem pewna, że opowiadanie zatytułowane przez pisarkę "Kim Ty jesteś?" śmiało mogłoby uchodzić za scenariusz społecznej kampanii reklamowej.
Jeśli szukacie mocniejszych doznań, służy temu zapewne opowiadanie pt. "Sekret pożądania" Maya Frost także uczyniła coś dobrego, bo skupiła się nie tylko na scenach seksu. Pokazała bardzo dokładnie, co szanowani biznesmeni, prawnicy lekarze i inne elitarne grupy mogą robić poza murami swoich gabinetów. Oczywiście, nie tyczy się to każdego, ale złożoność ludzkiej psychiki, dwulicowość oraz ukrywanie swojego prawdziwego ja to nieodłączne elementy tego tekstu.
Jeśli o mnie chodzi, wykluczyłabym tutaj tylko jedno opowiadanie, którego fabuła osadzona jest w XVIII wieku. Na tle innych tekstów jakoś mi tutaj nie pasowało, wręcz bardzo męczyło. Niemniej jednak- nie jest to zła książka i, jak już wielokrotnie podkreśliłam, nie tylko o seksie jest tutaj mowa. Czy polecam? Myślę, że każdy powinien tę antologię ocenić po swojemu.
Przeczytane:2021-10-31, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2021, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2021, 12 książek 2021, 26 książek 2021,
💋💋💋RECENZJA💋💋💋
Tytuł : „Gorące sekrety. Niegrzeczne opowieści”
Wydawnictwo : Lipstick Books
Kolejna gorąca Antologia już za mną. Siedem opowiadań - siedem Niegrzecznych historii, gdzie główną rolę ogrywa pożądanie, namiętność, żądza, ale czy one zawsze prowadzą do spełnienia? Czy może ich konsekwencje, mogą zaskoczyć i to nieźle, całkiem nieźle.
Maya Frost
„Sekret pożądania”
Gabriel poznając Dagmarę, na branżowym przyjęciu,nie spodziewa się konsekwencji,jakie poniosą oboje, podczas seksualnej gry.Jego zamrożone przez byłą narzeczoną-Paulinę serce, zdaje się ożywać,ale pomimo,że to Dagmara uruchomiła,cykl zdarzeń, mający zaprowadzić Gabriela do jej majtek,to czy na pewno ona zdobędzie jego serce?
Jeśli czytaliście „Klub Pana G” i „Klub Pani M”, to właśnie to opowiadanie rozwieje wiele wątpliwości i znaków zapytania…
Jagna Rolska - strona autorska
„Jedwab hrabiny”
Cecylia,wskutek zaskakujących okoliczności zostaje żoną hrabiego,ale jej pociąg do prac w ogrodzie,mimo zmiany statusu majątkowego wciąż pozostaje, po nagłej śmierci małżonka, nieoczekiwanie wpada w sidła, powracającego na swoje włości przystojnego sąsiada.Jednak związek z nim,ani z żadnym mężczyzną nie jest jej pisany,na skutek nieszczęsnych zapisów w testamencie jej zmarłego męża. Pożądanie i jedwabniki,to droga do bycia razem tych dwoje.
A jeśli chcecie poznać dalsze losy tej pary,sięgnijcie koniecznie po „Tajemnice ogrodu Foksal”.
Anna Kasiuk- strona autorska
„Jestem kobietą”
Dwie,konkurujące ze sobą - o piękno, bogactwo,luksus,przyjaciółki -Joanna i Agnieszka.Ich puste życie,bogaci mężowie i przepychanki o to,która ma lepsze życie.W tym zblazowanym świecie,nagle pojawia się gorący ogrodnik,spełniający fantazje napalonych mamusiek.Ale konsekwencje orgazmów, które im dostarcza będą dla obu zaskakujące i ..kosztowne.
Z chęcią dowiedziałabym się czegoś więcej o tym tajemniczym ogrodniku i dalszych losów wywyższających się sąsiadek.
Katarzyna Berenika Miszczuk
„Eliksir”
Ewa kupuje pensjonat na Podkarpaciu,jej nowy miejscowy księgowy,wspomaga ją w tym przedsięwzięciu z całych sił.
Oboje skrywają przed sobą zaskakujące tajemnice,a ich języki i wzajemne pożądanie,rozwiązują się po wypiciu pewnego naparu.
To opowiadania na bank Was zaskoczy.
K.A. Figaro - Strona Autorska
„Kim ty jesteś?”
Dwudziestosześcioletnia Anette, nie ma czasu na mężczyzn.Chcąc za wszelką cenę utrzymać się w stolicy,jej życiem rządzi praca.I nagle w kwiaciarni,w której pracuje,pojawia się przystojniak o tak hipnotyzującym spojrzeniu,że jej celibat trwający od 7 lat,ma szansę się zakończyć.Na pewno czeka ją nie jeden orgazm,ale czy tylko?Nikt nie spodziewa się straszliwych konsekwencji tego nagłego zauroczenia.
Zaskoczona, zatrwożona i z lekkim niedosytem,tak mogę określić moje odczucia po lekturze tego opowiadania.
Agnieszka Rusin - Pisarka
„Tajemnicza pokusa.
Dwóch kolegów,wakacje na Krecie i „goły”zakład,o to kto się zakocha na wyjezdzie.Dawida,kochającego seks i jednorazowe przygody,seksualna strzała trafia już w samolocie,natomiast bardziej powściągliwy Maciej,zdaje się być daleki od numerków na jedną noc.Jednak wakacje rządzą się swoimi prawami i nieźle mogą namieszać i zaskoczyć.
Tajemnicze, gorąco/pikantne, ale też wzruszające, takie właśnie jest to opowiadanie.
💋
Zuzanna Arczyńska- autorka. W sieci słów.
„Dziewczyna ratownika”
Bajkał,przystojny ratownik i piękna dziewczyna.Jednego dnia otwarta i wyuzdana jak dziwka,drugiego dnia wrażliwa i nieśmiała dziewica. Rozdwojenie jaźni?Może spełnienie marzeń każdego mężczyzny,o tak dwuznacznie zachowującej się dziewczynie.I gdy strzała amora dopada Kiryła,prawda okazje się być druzgocąca, a powiedzenie karma wraca,pasuje tu jak ulał. Niegrzecznie pikantna i zaskakująca w skutkach historia.
„Gorące sekrety.Niegrzeczne opowieści”
niezaprzeczalnie łączy jedno : namiętność,pożądanie,chemia pomiędzy bohaterami,seksualne napięcie,wiele orgazmów i konsekwencje pragnień jakie ponoszą, przedstawieni tu bohaterowie.
Ja osobiście wszelakie Antologie uwielbiam, bo w ten sposób poznaje, pióra autorek, których wcześniej nie znałam, oraz krótkie opowiadania, tych mi bardziej znanych, a z których na pewno, po rozwinięciu każdej historii, mogłyby wyjsć świetne książki.
Gorąco i niegrzecznie polecam
Dziękuję @lipstickbooks za możliwość przeczytania i zrecenzowania tej pozycji.