Głuch Pacjent

Książka dotycząca komunikacji z pacjentami Głuchymi i słabosłyszącym. W publikacji przedstawiono sytuację wspomnianej grupy pacjentów w polskim systemie opieki zdrowotnej. Aby obraz ten był pełny, uwzględniono stanowisko personelu medycznego oraz społeczności osób g/Głuchych.

Polski język migowy kształtuje kulturę, a zarazem kultura kształtuje język. Mentalność osób Głuchych jest zatem rezultatem tych czynników w połączeniu z indywidualnymi doświadczeniami w każdej sferze życia. W wyniku tego grupa ta jest bardzo niejednorodna, jednakże mająca wspólny mianownik, jakim jest częsty brak komunikacji. Warto spojrzeć na tę grupę, również jako na mniejszość językową, a nie jak dotychczas wyłącznie w kategoriach niepełnosprawności. Takie podejście ułatwi personelowi medycznemu zrozumienie występujących barier, a przy podjęciu odpowiednich działań znacznie poprawi jakość świadczonych usług zdrowotnych.

Autorka publikacji jest tłumacz i wykładowca polskiego języka migowego (PJM), od wielu lat zaangażowana w działania społeczne na rzecz osób Głuchych i słabosłyszących w Polsce.

Informacje dodatkowe o Głuch Pacjent:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Psychoskok