Głośne zniknięcie / Niezłe ziółko

Głośne zniknięcie i Niezłe ziółko to dwie opowieści-zagadki z detektywistycznym zacięciem, nutą grozy i filozoficznym przesłaniem. Literacki majstersztyk artystycznego duetu: Gosi Kulik i Tomka Żarneckiego pod szyldem wydawnictwa Kocur Bury.

W labiryncie znaczeń

Oba opowiadania zasadzają się na błędach w komunikacji. Słowa, dźwięki i fragmentaryczne obrazy stają się tutaj źródłem wielkiego zamętu. W Głośnym zniknięciu znany i lubiany dyrygent przepada nagle w tajemniczych okolicznościach, a liczne, jednak wysnute z podejrzeń poszlaki, sugerują, że został porwany. Z kolei Niezłe ziółko ukazuje historię pisarza, który nasłuchując odgłosów dobiegających nocą z mieszkania sąsiada i obserwując jego dziwne zachowanie, dochodzi do przekonania, że człowiek ten jest zielarzem-trucicielem.

"Stworzyliśmy tę książkę dla młodego czytelnika, gdyż uważamy, że filozofowanie nie jest wyłącznie domeną dorosłych. Zadawanie sobie najdziwniejszych pytań i rozwiązywanie absurdalnych, z pozoru niemożliwych do rozwiązania zagadek sprawia, że umysł i wyobraźnia stają się najbardziej skutecznymi narzędziami do poznawania (i stwarzania) świata" – opowiada autorka, Gosia Kulik

Estetyka ekspresji

"Głośne zniknięcie i Niezłe ziółko" to nie tylko zabawa słowem, ale także mnogość ekspresji obrazowej. Wirtuozeria koloru i kształtu prowadzi czytelnika poprzez niezwykły świat domysłów, wyobrażeń i osobistych dookreśleń. Barwne, frapujące ilustracje aż wibrują tu emocjami, a opowiedziane historie łączą się w jedną książkę typu tête-bêche. Pozornie niezwiązane fabułą narracyjną opowiadania tworzą dopełniającą się całość poprzez konstrukcję samych historii, projekt graficzny i rys typograficzny. Opowieść przechodzi tu w opowieść, stając się urzeczywistnionym pomysłem autorów na książkę, która nie ma końca. Całość zamknięta w przepięknej oprawie albumu sprawia, że jest to wolumen, który warto podarować dziecku. Prezent ten nigdy nie straci na wartości.

Informacje dodatkowe o Głośne zniknięcie / Niezłe ziółko:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Kocur Bury