Gender - kontrrewolucja

Gender – stop ideologii, która neguje odwieczną Tradycję i naturę człowieka.

Zaprezentowane w książce teksty, opublikowane zostały wcześniej w tygodniku „Do Rzeczy”, służą wyjaśnieniu terminu, ukazują wieloaspektowość pojęcia.

Gender to ideologia, której źródłem jest sprzeciw wobec Tradycji i natury. Według której, naturalny podział na męskość i kobiecość, na dwie różne płci – ma zostać zniesiony i przekroczony. To, że ktoś jest kobietą lub mężczyzną, ma być również nieistotne jak kolor włosów, kształt nosa, wygląd. Płeć ma stać się przedmiotem arbitralnego wyboru jednostki, która ma ostatecznie decydować kim – mężczyzną, kobietą, lub ich osobliwą hybrydą – chce zostać.

Na publikację składają się teksty z tygodnika, a także rozmowy z m.in. z Gabriele Kuby, socjologiem i pisarką, prof. Zbigniewem Lwem-Starowiczem, czy prof. Ryszardem Legutko. Wśród autorów znajdują się m.in.: Bronisław Wildstein, Rafał Ziemkiewicz, prof. Krystyna Pawłowicz, ks. dr hab. Dariusz Oko, Paweł Lisicki.

Redaktor naczelny „Do Rzeczy”, Paweł Lisicki tak pisze we wstępie do książki: Trudno powiedzieć jak z tym szaleństwem walczyć. Przede wszystkim warto je obnażyć. Warto pokazywać prawdziwe cele i program nowego ruchu. Tylko tak można mu się skutecznie przeciwstawić. Mam nadzieję, że temu też będą służyły zebrane tu teksty.

Informacje dodatkowe o Gender - kontrrewolucja:

Gender - kontrrewolucja - opinie o książce

Avatar użytkownika - darekolsztyn
darekolsztyn
Przeczytane:2014-11-03, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,
Ostatnio w mediach publicznych głośno jest o czymś czemu nadano nazwę z języka angielskiego - ,,gender"- płeć. Generalnie rzecz ujmując ,,genderyzmem" określa się pewne zjawisko kulturowo - społeczne popularne wśród grup liberalno - lewicowych i homoseksualnych. W książce ,, Gender - kontrrewolucja" Paweł Lisicki pisze: ,,jest to kolejna radykalna ideologia postoświeceniowa. Tak jak w przypadku pozostałych, wcześniejszych, jej źródłem jest sprzeciw wobec Tradycji i natury. To co naturalne - podział na męskość i kobiecość, na dwie różne płci - ma zostać zniesione i przekroczone. Tak jak komuniści chcieli znieść własność, upatrując w niej źródło wszelkiego zła, tak genderyści zamierzają pozbyć się płci. Albo też, ściślej mówiąc, odebrać jej wszelkie znaczenie." (str. 6) Z książki tej dowiesz się, że na jednej niemieckiej uczelni wyższej uchwalono decyzję, która nakazuje zwracać się do panów profesorów stosując rodzaj żeński - panowie wykładowcy przed nazwiskami mają stosować tytuł ,,pani profesor". Dowiesz się także, że tradycyjna organizacja skautów amerykańskich boryka się z prześladowaniami ze strony środowisk homoseksualnych za nie przyjmowanie i nie tolerowanie w swoich szeregach osób propagujących zachowania i poglądy natury homoseksualnej. Przeczytasz jakiemu celowi ma służyć wprowadzanie do szkół kontrowersyjnej edukacji seksualnej. Co to są tzw. ,,prawa homoseksualne" i dlaczego są nie do pogodzenia z tradycyjnymi wartościami rodzinnymi? Czy można być ,,homofobem" i być z tego dumnym? Jaki udział mają światowe organizacje w tym Unia Europejska i ONZ w wspieraniu środowisk homoseksualnych? Aborcja, feminizm, antykoncepcja, pedofilia wśród księży i pornografia w mediach to tylko niektóre z tematów jakimi zajmuje się wydana przez Wydawnictwo M książka - zbiór artykułów autorstwa Lisickiego, Kuby, Wildsteina, Legutki i innych. Polecam. http://www.mwydawnictwo.pl/p/1115/gender